Elinor Ostrom, prima femeie care a luat Nobelul pentru economie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elinor Ostrom, prima femeie care a luat Nobelul pentru  economie
Elinor Ostrom, prima femeie care a luat Nobelul pentru economie

Academia Suedeză de Ştiinţe a anunţat astăzi că premiul Nobel pentru economie a fost atribuit americanilor Elinor Ostrom şi Oliver E. Williamson pentru analiza tranzacţiilor economice din afara pieţelor, fiind pentru prima dată în istorie când pe lista laureaţilor se regăseşte o femeie.

În motivarea Comitetului Nobel se arată că Elinor Ostrom, autoarea volumului "Guvernarea bunurilor comune", a demonstrat că proprietatea comună poate fi administrată cu succes folosind asociaţii ale utilizatorilor, în timp ce Oliver Williamson a dezvoltat o teorie în care firmele de afaceri servesc ca structuri pentru rezolvarea conflictelor.

  • Elinor Ostrom este profesor de ştiinţe politice, codirector al Workshop in Political Theory and Policy Analysis şi al Center for the Study of Institutions, Populations, and Environ­mental Change din cadrul Indiana University. Printre volumele publicate se numără: Institutional Incentives and Sustainable Development : Infrastructure Policies in Per­spec­tive (coautor, Westview Press, 1993), Rules, Games, and Common‑Pool Resources (coautor, University of Michigan Press, 1994), Understanding Institutional Diversity (Princeton University Press, 2005).

Premiul a fost o surpriză grozavă...încă sunt puţin şocată a declarat telefonic laureata Nobel în timpul conferinţei de presă la care s-au anunţat câştigătorii premiului, potrivit CNN.

„Birocraţii de multe ori nu deţin informaţia corectă, însă cetăţenii şi cei care se folosesc de resurse o au”a declarat Ostrom, explicând semnificaţia activităţii ei.

Elinor Ostrom este, totodată, cea de-a cincea laureată a unui premiu Nobel din acest an, un fapt fără precedent în istoria acestor premii.

image

Laureatul de anul trecut al premiului Nobel a fost americanul Paul Krugman, economist al globalizării şi editorialist reputat pentru atacurile la adresa administraţiei Bush şi a exceselor din finanţe şi din politica monetară americană.

Oficial numit "Premiul Băncii Suediei în ştiinţe economice în memoria lui Alfred Nobel", Nobelul pentru economie este singurul care nu era prevăzut în testamentul lui Alfred Nobel.

Citiţi şi:


Premiul Nobel pentru economie a fost acordat pentru prima dată în 1969, sub finanţarea Băncii Centrale suedeze. El are tot un cec de zece milioane de coroane (970.000 de euro), ca celelalte.

Profilul laureatului Nobel pentru economie până astăzi era "masculin" şi "american",având în vedere faptul că nicio femeie nu l-a obţinut până în acest an şi, din cele 62 premii decernate în ultimii 40 de ani, 42 au fost date unor economişti din SUA.

Lista ultimilor zece laureaţi cu Nobelul pentru economie 2008: Paul Krugman (Statele Unite) 2007: Leonid Hurwicz, Eric Maskin şi Roger Myerson (Statele Unite) 2006: Edmund S. Phelps (Statele Unite) 2005: Robert J. Aumann (Israel/Statele Unite) şi Thomas C. Schelling (Statele Unite) 2004: Finn E. Kydland (Norvegia) şi Edward C. Prescott (Statele Unite) 2003: Robert Engle (Statele Unite) şi Clive Granger (Marea Britanie) 2002: Daniel Kahneman (Statele Unite/Israel) şi Vernon L. Smith (Statele Unite) 2001: George A. Akerlof (Statele Unite), A. Michael Spence (Statele Unite) şi Joseph E. Stiglitz (Statele Unite)


Câştigătorii nu s-au regăsit în predicţiile site-urilor de specialitate

Potrivit site-ului de pariuri Ladbrokes, americanul Eugene Fama, prezentat ca "părintele finanţelor moderne", este cel mai era cel mai bine plasat. El a întocmit, împreună cu americanul Kenneth French, un nou model de evaluare a preţului activelor financiare. În presă sunt vehiculate şi numele americanilor Paul Romer, Matthew Rabin sau William Nordhaus.

Aflaţi aici cine sunt laureaţii Premiului Nobel pentru Medicină şi cine a luat Premiul Nobel pentru Fizică anul acesta.

Cotidianului suedez Dagens Nyheter, în general bine informat pe Nobeluri, îl nominaliza pe austriacul Ernst Fehr de la Universitatea din Zurich, specialist în influenţa psihologiei şi grupului social asupra comportamentelor economice.

Din cele 11 premii date începând de lunea trecută, nouă au fost decernate unor cetăţeni americani, dar cel care a surprins a fost Nobelul pentru pace, acordat lui Barack Obama.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite