"Cenzorul" Nistorescu şi procurorii presei - Revista presei interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Cenzorul" Nistorescu şi procurorii presei - Revista presei interne
"Cenzorul" Nistorescu şi procurorii presei - Revista presei interne

Presa internă de astăzi scrie despre venirea jurnalistului Cornel Nistorescu la conducerea ziarului "Cotidianul", care publică pe prima pagină reacţiile din presa şi blogosferă faţă de deciziile lui Nistorescu. Scoaterea unei anchete din prim-plan de pe pagina web, publicată ulterior de Academia Caţavencu, şi concedierea unui senior editor au stârnit reacţii puternice în presă.


„Cenzorul“ Nistorescu şi procurorii presei.

Cotidianul a inventariat reacţiile stârnite de instalarea noului director editorial, Cornel Nistorescu, precum şi de către decizia acestuia de a retrage de la deschiderea site-ului cotidianul.ro articolul referitor la relaţia lui Petru Romoşan cu Securitatea. Startul a fost dat de blogurile jurnaliştilor, anunţă Cotidianul pe prima pagină.

"Cotidianul" contra Nistorescu. Ioan T. Morar, alături de Robert Turcescu, Emil Hurezeanu,Doru Buşcu şi Liviu Antonesei, au decis să nu mai semneze în ziarul "Cotidianul". „Lupta continuă, lui Nistorescu nu-i va fi uşor. Cotidianul are un public fidel, care, după ce va pleca Nistorescu, se va întoarce la ziar. Este o tristă ieşire din presă pentru Cornel Nistorescu”, a declarat, pentru Evenimentul Zilei, Ioan T. Morar. „Sunt convins că dl. Nistorescu va găsi modalităţile pentru a regla situaţia”, a declarat, pentru EVZ, patronul trustului Grupul Realitatea-Caţavencu (GRC), Sorin Ovidiu Vântu, despre care se spune că i-a dat mână liberă lui Cornel Nistorescu pentru relansarea ziarului „Cotidianul”.

Cotidianul, între revoluţie, restructurare şi „preinfarct”.
Proaspătul său mandat, intrat în vigoare la 1 august, a produs reacţii şi contrareacţii violente. Nistorescu a început prin a scoate din ediţia online a ziarului, la numai o oră de la postarea sa, un articol despre colaborarea cu Securitatea a lui Petru Romoşan, care-i este prieten (n.r. şi prin a-l ameninţa cu demiterea pe Costin Ilie, redactor-şef la cotidianul.ro, “vinovat” pentru postarea articolul pe site). “Curăţenia” de pe pagina electronică, motivată într-un P.S. din Cotidianul prin raţiuni profesionale, a stârnit nemulţumirea oamenilor care scriu la ziar. Gestul lui Nistorescu n-a avut, totuşi, efectul scontat: chiar dacă face parte din acelaşi trust, Academia Caţavencu a preluat, pe site-ul său, articolul cu pricina, scrie Gândul.

Petru Romoşan, turnătorul lui Horia Bernea şi al lui Ion Negoiţescu. Informaţia despre recrutarea lui Petru Romoşan este confirmată de o notă de constatare a CNSAS, trimisă recent la Curtea de Apel Bucureşti, ca urmare a unei cereri de verificare depuse de ziarul Cotidianul în martie 2007. Potrivit notei de constatare, CNSAS deţine angajamentul olograf, semnat cu numele real de Petre Romoşanu pe 26 septembrie 1987, în care-şi asumă numele de cod “Robert”, nume sub care s-a angajat să dea informaţii în special despre pictorii Horia Bernea şi Paul Gherasim. Academia Caţavencu a preluat pe site-ul său, articolul care a fost scos de pe cotidianul.ro.

Politică de cadre pe banii lui Vântu.
Vântu pune, pe banii lui, un nou şef la Cotidianul, pe Cornel Nistorescu. În semn de bun-venit, facţiunea care simte pierderea influenței în ziar publică, în ziua instalării acestuia, un material din care reiese că unul dintre amicii săi, Petru Romoşan, ar fi fost turnător la Securitate. Material care stătea de-o bună bucată de vreme nepublicat şi care, editorial vorbind, am mari dubii că ar fi reprezentat vreo urgenţă (Romoşan, personaj care personal mi-e antipatic, nu se pregătea să devină demnitar ori să candideze, iar nici un alt ziar nu concura Cotidianul pe acest subiect). şi pe care, deloc inspirat, proaspăt numitul decide să-l scoată de pe site. Dar băieţii lucrează, îl ascund într-o secţiune mai greu accesibilă a site-ului şi au grijă să trimită linkul cunoscuţilor, care încep să facă atmosferă pe bloguri, scrie Victor Ciutacu la Jurnalul Naţional.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite