Ninsorile de mai au faultat turismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperaturile au fost, în ultimele două zile, şi cu nouă grade Celsius sub normalul acestei perioade. Ninsorile din luna mai sunt un fenomen neobişnuit, dar nu fără precedent, precizează meteorologii.

Potrivit specialiştilor de la Administraţia Naţională de Meteorologie, anul acesta am avut parte de cel mai friguros început de mai din ultimii 12 ani. De vină ar fi un front de aer polar care s-a instalat deasupra României. „Nimic excepţional", spune însă meteorologul de serviciu Viorica Dima. Potrivit acesteia, vremea este într-adevăr friguroasă şi mai scăzută decât de obicei, însă percepţia noastră exagerează situaţia, mai ales că în ultimii ani ne-am obişnuit cu temperaturi ridicate în mai, şi cu trecerea bruscă de la vremea de sfârşit de iarnă direct la cea de vară. În Capitală, maxima termică înregistrată ieri a fost de numai 12 grade Celsius, cu nouă grade mai puţin faţă de „normalul multianual" de 21 de grade.

Începe să se încălzească

Vestea bună este că de astăzi chiar vremea se încălzeşte uşor, datorită unui alt front de aer, de origine mediteraneeană, care se instalează aici treptat. În fiecare zi, termometrele vor arăta maxime mai ridicate cu câteva grade, astfel că, sfârşitul săptămânii viitoare ar trebui să constatăm că, din punct de vedere termic, lucrurile vor intra în regimul normal. Cel mai cald ar putea fi atunci în nord-vestul României, unde s-ar putea să se înregistreze şi 24 de grade Celsius. Chiar dacă va fi mai cald, nu vom vedea soarele în fiecare zi. Prognoza arată că cerul va rămâne noros, în cea mai mare parte a ţării şi e posibil să plouă în averse, cu fulgere şi tunete în mai multe zone.

În Bucureşti, azi, la prânz, vor fi 15 grade Celsius. Ploi mai însemnate cantitativ vor cădea în sud-estul ţării. Viorica Dima spune că vremea din ultimele zile nu a afectat în niciun fel culturile agricole: „Ele sunt puse în pericol de brumă, îngheţ la sol şi alte fenomene de genul acesta. Nu a fost vorba de aşa ceva, iar ninsorile s-au produs mai ales la munte, unde mai au loc astfel de fenomene chiar şi mult mai târziu". Ba, mai mult, spune meteorologul, ploile din ultimele zile au venit la timp pentru agricultură: „Am avut un deficit de apă în sol, deoarece primele luni ale anului au fost secetoase. Pentru agricultură au fost bine-venite aversele acestea!".

„Litoralul pentru toţi", în pericol

În schimb, vremea rece şi ploioasă creează probleme turismului, în special programului „Litoralul pentru toţi". Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România, spune că se întrevede cel mai prost an pentru turismul din extrasezon, de la începutul crizei economice. „În această perioadă vom avea, probabil, o scădere cu 10 procente, faţă de anul trecut".

Din cauza aceasta, hotelierii de pe litoral au de gând să solicite rambursarea cheltuielilor din extrasezon, la fel cum se întâmplă în agricultură. „Nu e normal ca statul să-i oblige pe hotelieri să deschidă de la 1 mai, deşi sezonul estival începe la 15 iunie, iar acum nu există solicitări care să acopere cheltuielile. Zilele următoare ne vom adresa Guvernului cu această solicitare", a spus Corina Martin.

Ninsorile din România, după cele din Europa centrală

Ninsorile de mai nu i-au luat prin surprindere doar pe români, ci şi pe polonezi. Zăpada căzută zilele trecute în sud-vestul Poloniei a format un strat de până la 20 de centimetri. Vântul extrem de puternic a smuls mai mulţi copaci din rădăcină şi a blocat Autostrada Varşovia-Cracovia timp de mai multe ore. Ninsori au căzut zilele trecute şi în estul Germaniei, unde temperaturile au scăzut brusc câteva grade sub zero. Zăpada le-a provocat însă mai puţine neplăceri germanilor.

În schimb, ceaţa groasă a dat de furcă şoferilor. Britanicii se bucură de ploile torenţiale anunţate de meteorologi pentru că acestea vor pune capăt incendiilor de vegetaţie care au afectat nord-estul ţării în ultimele zile. Cu incendii de pădure se confruntă şi estul Rusiei, unde flăcările au distrus în ultimele 48 de ore peste 4.000 de hectare. De la începutul primăverii, peste 75.000 de hectare de vegetaţie au fost afectate de incendii, în principal în Siberia şi în Extremul Orient rus.  Peste Ocean, locuitorii din centrul Statelor Unite se confruntă cu inundaţii provocate de precipitaţiile abundente din ultimele zile. Au fost afectate statele Tennessee, Arkansas şi Missouri.  Magda Crişan

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite