La Nina va înrăutăţi clima

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fenomenul climateric din apele Oceanului Pacific se pregăteşte să strice vremea în America, Africa şi Asia. Experţii spun că urmează câteva luni dramatice pentru cei care locuiesc la malul

Fenomenul climateric din apele Oceanului Pacific se pregăteşte să strice vremea în America, Africa şi Asia.

Experţii spun că urmează câteva luni dramatice pentru cei care locuiesc la malul Oceanului Pacific, întrucât, în cele cinci luni de activitate, La Nina va accentua seceta din vestul extrem al Americii şi va aduce ploi diluviene în Mozambic sau nordul Braziliei.

Sudul Californiei va fi lovit de o secetă fără precedent, iar statele mexicane din apropiere vor fi şi ele afectate de vânturile care vor usca totul, estimează specialiştii citaţi de cotidianul britanic "The Times". Oraşul Los Angeles va intra, se pare, în cel mai secetos sezon din întreaga sa istorie. În schimb, vestul Canadei şi chiar nord-vestul Statelor Unite vor "primi cadou" temperaturi scăzute şi zăpezi timpurii.

Secetă până în Argentina

Cele mai mari inundaţii provocate de La Nina vor fi în Mozambic, Senegal, Republica Centrafricană, Uganda şi în nordul Braziliei, în timp ce în Argentina şi în sudul Braziliei va fi o secetă "compensatorie". Experţii spun că La Nina va modifica inclusiv amplasarea calotei arctice, acumulând gheţarii înspre coasta americană a Pacificului din apropierea Cercului Polar de Nord.

Rupa Kumar Kolli, directorul pentru Aplicaţii al Organizaţiei Mondiale de Meteorologie (WMO), din Geneva, spune că La Nina de anul acesta va fi cea mai "rea" dintre toate câte au fost. "Deocamdată, La Nina îşi adună forţele, iar când se va maturiza, adică prin decembrie şi ianuarie, va face prăpăd", spune el.

Experţii încă nu ştiu dacă acest fenomen va afecta şi Europa, întrucât traseul celor doi curenţi de aer provocaţi de La Nina, unul foarte cald şi uscat, iar celălalt rece şi umed, sunt predictibili - deocamdată - numai deasupra Statelor Unite. Meteorologul Adam Scaife, de la Centrul Meteo din Exeter, Marea Britanie, spune că, pentru Europa, influenţa cea mai probabilă este cea a curentului rece şi umed. Prin urmare, există şanse să avem zăpadă în această iarnă.

Chiar în iulie - august 2007, deşi se presupune că influenţa La Ninei este foarte scăzută în timpul verii, fenomenul a făcut o diferenţă netă între căldurile ucigătoare de la noi şi ploile nesfârşite care au provocat inundaţii în Marea Britanie.

Specialiştii spun că apa rece de la suprafaţa Oceanului Pacific, numită La Nina, împreună cu cei doi curenţi de aer pe care îi generează, se manifestă într-o mai mică măsură şi în celelalte şapte luni ale anului, putând provoca numai pe arii restrânse perturbări climaterice. Teoretic, apa rece a oceanului modifică circulaţia curenţilor de aer de la mari altitudini şi devierea acestora poate aduce ploaie sau secetă oriunde în lume. Şi musonul din Asia a fost influenţat de La Nina, care în 2007 a fost deosebit de bogat în precipitaţii şi a provocat moartea a peste 1.000 de persoane în Bangladesh şi India.

Cum se manifestă La Nina

La Nina, adică răcirea apelor de suprafaţă ale Oceanului Pacific între cele două tropice, se accentează la începutul toamnei şi se reduce drastic în februarie, dar nu încetează niciodată complet. Apele calde ale oceanului se îndreaptă, în compensaţie, spre Australia, Filipine şi Indonezia. Pe coastele vestice ale Americii Latine apare seceta, iar între statele americane şi canadiene vecine au loc manifestări climaterice total opuse, la distanţă de numai câteva sute de kilometri.

Efectele asupra restului globului sunt doar secundare, dar La Nina provoacă uneori schimbări bruşte de temperatură sau ploi torenţiale în multe zone de pe glob. Această influenţă se datorează faptului că acest fenomen apare exact în zona în care se evaporă cea mai mare cantitate de apă în atmosferă, iar aceasta urcă până în zonele de mare altitudine şi, prin urmare, influenţează circulaţia aerului pe întreaga planetă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite