În Nigeria, creştini africani arşi de vii în biserici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

încercat să împrăştie cu gaze lacrimogene o manifestaţie de protest a africanilor de origine musulmană împotriva caricaturilor ofensatoare la adresa Profetului Mahomed. Mulţimea înfuriată,

încercat să împrăştie cu gaze lacrimogene o manifestaţie de protest a africanilor de origine musulmană împotriva caricaturilor ofensatoare la adresa Profetului Mahomed. Mulţimea înfuriată, purtând săbii, bare de fier şi bâte, a devastat centrul oraşului, dând foc bisericilor creştine şi magazinelor care aparţineau creştinilor. Cea mai mare parte a victimelor au murit arse de vii înăuntrul bisericilor, scenele atroce evocând autodafeurile din timpul Evului Mediu. Uneia dintre victime, surprinsă pe stradă, manifestanţii i-au atârnat de gât un cauciuc de automobil pe care, stropindu-l cu benzină, i-au dat foc. Incidente de mai mică amploare s-au înregistrat şi în provincia învecinată Katsina.
"Ministrul cu tricourile" îşi dă demisia
Grave tulburări au avut loc şi în oraşul Benghazi, din Libia, unde manifestanţii au atacat Consulatul Italiei, în semn de protest faţă de gestul ministrului italian Roberto Calderoli, care a distribuit tricouri cu caricaturile incriminate, purtând el însuşi un asemenea tricou. Tulburările s-au soldat cu 10 morţi în rândurile manifestanţilor. La cererea premierului Berlusconi, ministrul, care aparţine partidului Liga Nordului, cunoscut pentru poziţiile sale împotriva imigranţilor musulmani, a fost nevoit să-şi dea demisia. La rândul lor, autorităţile libiene, care au condamnat incidentul, l-au suspendat pe ministrul de interne al ţării, până când ancheta va stabili cine sunt vinovaţii.
11 milioane de dolari recompensă de fiecare caricaturist ucis
Între timp, Danemarca şi-a închis ambasada din Pakistan, iar Pakistanul şi-a rechemat pentru consultări ambasadorul din Danemarca. Un cleric musulman din oraşul pakistanez Peshawar a promis o recompensă de peste un milion de dolari şi o maşină celui care va ucide pe unul dintre caricaturişti, iar un alt cleric, de data aceasta din statul Uttar Pradesh, a supralicitat, ridicând recompensa la 11 milioane de dolari. Unul dintre caricaturişti, Kurt Westergaard, care trăieşte ascuns de teama de a nu fi ucis, a declarat că nu regretă nimic.
Fostul preşedinte american Bill Clinton a apreciat că publicarea caricaturilor a fost o greşeală, iar preşedintele Pakistanului, Pervez Musharraf, a cărei poziţie este vulnerabilă în cazul în care demonstraţiile de protest vor continua, a condamnat în termenii cei mai vehemenţi caricaturile. Organizaţia Reporters sans Frontieres a lansat un apel pentru eliberarea a şapte ziarişti aflaţi în închisori în Yemen, Siria şi Algeria pentru că au publicat caricaturile din singura dorinţă de a-şi informa cititorii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite