Nicuşor a abandonat şcoala pentru lecţiile de oierit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Născut într-o familie săracă cu părinţi alcoolici, un copil din comuna Bălăciţa-Mehedinţi nu a avut posibilităţile financiare de a urma cursurile Liceului Auto din Severin pentru a-şi

Născut într-o familie săracă cu părinţi alcoolici, un copil din comuna Bălăciţa-Mehedinţi nu a avut posibilităţile financiare de a urma cursurile Liceului Auto din Severin pentru a-şi îndeplini visul de a conduce, ca profesionist, o maşină. Soarta nedreaptă a făcut ca, după terminarea celor 8 clase, elevul Nicuşor Badea, să fie nevoit să înveţe să conducă altceva: turma de oi.
,,Degeaba le spun la ai mei şi acum să nu mai bea că nu am la cine! Aproape în fiecare an, eu, pe munca mea de la oi, le aduc porc de Crăciun în casă! Am vrut să merg mai departe la Liceul Auto din Severin, să mă fac şofer profesionist şi să conduc o maşină, dar părinţii au zis că nu au bani să mă ţină la şcoală", îşi începe povestea Nicuşor Badea, care la vârsta sa de 17 ani are o vechime de 3 ani de zile ca cioban cu simbrie. Tânărul înalt şi uscăţiv susţine că, de la vârsta de 14 ani, a fost nevoit să înfrunte viaţa şi să se descurce pe cont propriu. Iniţial a fost prin Dolj, în localitatea Botoşeşti-Paia, la o soră a mamei sale, unde a îngrijit de o turmă de capre şi de oi. El susţine că, după aproape un an de zile, s-a ales cu mai nimic, aşa că s-a întors acasă. Aici a bătut în poarta consăteanului său, Mitică Ocneanu - cioban cu 300 de oi -, şi i-a cerut să lucreze la stână. Auzise că îi fugise ciobanul dinainte şi spera că va găsi o posibilitate de a câştiga cinstit un bănuţ. Baciul a bătut palma cu el pentru o simbrie de 2,5 milioane de lei pe lună, plus mâncare, băutură şi un pachet de ţigări pe zi.
Singurătatea de la stână

Stâna lui Mitică Ocneanu se află la circa 5 kilometri depărtare de sat şi aici trăieşte Nicuşor de mai bine de un an de zile. Alături de cele 300 de mioare pe care le paşte singur, zilnic, are în grijă un măgăruş şi 7 dulăi. Până acum, hoţii nu au dat iama la stână şi nici nu îi este teamă de ei. ,,Am o măciucă mare să mă apăr, dar şi câinii sunt foarte răi. Doar sâmbăta dorm singur la stână. În restul nopţilor stau cu mine, prin rotaţie, fraţii Ocneanu, proprietarii oilor. Seara vin toţi şi mulgem repede oile. Unul pleacă acasă cu laptele să închege brânza, celălalt doarme cu mine în baracă să putem mulge oile a doua zi. Mă trezesc dimineaţa pe la şase, iau în traistă brânză, carne, roşii şi plec cu turma la păscut. Seara îmi aduc mâncare gătită. În baracă am un felinar care face lumină. Aveam şi un radio, dar s-a stricat. De dormit dorm în cojoc şi în pături. O zi la două săptămâni primesc liber şi mai mă duc şi eu pe acasă la ai mei. Restul îl petrec pe câmp. Sunt mulţumit, primesc lunar 2,5 milioane lei şi eu le dau la părinţii mei porc de Crăciun. Nu ştiu ce va fi mai târziu, dar îmi pare rău că n-am terminat nici măcar 10 clase!" povesteşte ciobănaşul Nicuşor Badea. ,,Îl avem de un an de zile şi consider că nu ne batem joc de el. Dacă este cuminte în continuare îl vom ajuta şi cu oi şi îi vom face şi casă când se va însura şi el ca omul. E băiat deştept, dar n-a avut şi el posibilitatea să se ducă mai departe la şcoală. Într-adevăr părinţilor săi le cam place să bea", susţine baciul Mitică Ocneanu.

Inspectoratul de Muncă îl ameninţă pe ciobanul-patron
Inspectorul Dumitru Ruican de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Mehedinţi ne-a declarat că utilizarea de personal în scopul efectuării unor servicii şi lucrări în gospodăriile individuale fără încheierea unor forme de angajare reprezintă muncă la negru şi se pedepseşte conform legii. El recunoaşte că nu există în judeţ o statistică cu elevii care au abandonat şcoala şi muncesc la negru. ,,Dacă minorul are sub 16 ani, persoana care îl exploatează este pasibilă de până la 3 ani de închisoare. Peste această vârstă, minorul poate să lucreze, dar în baza unui contract de muncă. Până în prezent, instituţia noastră nu a înregistrat vreun contract de muncă de la ciobanii din judeţ pentru persoanele care muncesc pentru ei", ne-a precizat inspectorul de muncă Dumitru Ruican. Adjunctul de la IşJ Mehedinţi, profesorul Emil Mirică, ne-a declarat că, anual, în jur de 80 de elevi din judeţ renunţă la studii după terminarea celor 8 clase, motivul principal fiind sărăcia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite