Nicolas Sarkozy a numit membrii noului Guvern francez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a numit duminică un nou Guvern care, în afară de premierul Francois Fillon, îi include pe Michele Alliot-Marie la Afaceri Externe, Alian Juppe la Apărare şi Christine Lagarde menţinută la Finanţe.

Alain Juppe, în vârstă de 65 de ani, fost premier, îl înlocuieşte pe Herve Morin, de centru, potrivit Mediafax. Michele Alliot-Marie, în vârstă de 64 de ani, îl înlocuieşte pe Bernard Kouchner, de stânga, care s-a aliat în 2007 cu preşedintele Nicolas Sarkozy.

Componenţa îi conferă acestui Guvern o coloratură politică mai de dreapta decât avea precedentul. În afară de Herve Morin, un alt reprezentant de prim-plan al taberei de centru, Jean-Louis Borloo, a decis să părăsească echipa lui Nicolas Sarkozy.

Portofoliile legate de afaceri externe sunt completate prin nominalizare lui Henri de Raincourt la Cooperare şi de cea a lui Laurent Wauquiez, secretar de stat pentru Afaceri Europene.

Ministerul de Interne îi rămâne lui Brice Hortefeux, un apropiat al preşedintelui. El recuperează şi Imigranţia, ceea ce marchează dispariţia Ministerului Imigraţiei şi Identităţii Naţionale a cărui înfiinţare în 2007 a suscitat numeroase controverse.

Acest Guvern este restrâns, cu 31 de membri (şapte mai puţin decât precedentul), dintre care 11 femei (faţă de 13 anterior).

El este marcat de dispariţia miniştrilor din cadrul diversităţii şi opoziţiei de stânga, cum ar fi Rama Yade (turbulenta şi populara mezină a Guvernului în exerciţiu, unde era secretar de stat pentru Sport), Fadela Amara (fost secretar de stat pentru Politica urbană, din cadrul societăţii civile) sau Bernard Kouchner (multă vreme un apropiat al socialiştilor).

Printre alţi absenţi notabili se numără şi Eric Woerth, fost ministru al Muncii, care a condus impopulara reformă a pensiilor, ce a generat săptămâni de grevă şi proteste. Woerth a fost, de asemenea, implicat într-un scandal politico-fiscal legat de femeia cea mai bogată din Franţa, Liliane Bettencourt, moştenitoarea grupului L'Oréal.

Noul Guvern este marcat de revenirea unui cuplu de miniştri: Michele Alliot-Marie şi Patrick Ollier, însărcinat cu relaţia cu Parlamentul. Ei formează unul dintre rarele cupluri din politica franceză.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite