Nicolăescu face pasul înapoi din spitaliada lui Oprescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a respins ieri primele propuneri ale comisiei care lucrează la transferul spitalelor de la minister către Primăria Capitalei La nicio lună de la

Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a respins ieri primele propuneri ale comisiei care lucrează la transferul spitalelor de la minister către Primăria Capitalei

La nicio lună de la trâmbiţata cooperare dintre Oprescu şi Nicolăescu, membrii grupului de lucru nu s-au înţeles în privinţa descentralizării, programată pentru septembrie.

Edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, s-a întâlnit ieri-dimineaţă cu membrii Grupului de lucru format pentru trecerea spitalelor în subordinea administraţiilor locale. Cei şase specialişti, printre care prof. univ. dr. Florian Popa, rectorul UMF "Carol Davila", au convenit iniţial asupra perioadei în care va fi demarat transferul, precum şi asupra modalităţii de punere în practică a descentralizării.

"Procesul descentralizării este trecut şi într-o notă a ministrului sănătăţii, Eugen Nicolăescu, de anul trecut, iar acest lucru nu va face decât să sensibilizeze şi să ajute sistemul medical din România", a spus dr. Lucian Duţă, consilier general şi membru în Comisia Spitalelor. El a adăugat că, din discuţiile purtate cu Oprescu şi Nicolăescu, există posibilitatea ca mutarea să înceapă din septembrie.

"Nu primăria împarte spitalele!"

La câteva ore însă, cea de-a doua întâlnire a specialiştilor, care s-a ţinut la sediul Ministerului Sănătăţii, a avut altă concluzie. "Ministerul este sceptic faţă de propunerile noastre, printre care şi începerea unui proiect-pilot din toamnă doar pentru Bucureşti", a spus ieri, la finalul discuţiilor, dr. Lucian Duţă, consilier general. Mai mult, ministrul Nicolăescu a precizat, tot ieri, că "nu primăria va împărţi spitalele, ci Ministerul Sănătăţii!"

Ambulanţa, tot la municipalitate

Principalele măsuri de reorganizare în domeniul sănătăţii, cuprinse în Legea 95/2006, presupun, printre altele, înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Asistenţă Medicală. Această agenţie va fi "pătura" mai multor unităţi spitaliceşti, care vor fi transferate prin hotărâre de guvern de la actualele autorităţi la administraţia locală.

Potrivit unei note la această lege, pe lista care cuprinde unităţile ce trec în subordinea consiliilor locale se află spitalele municipale, de urgenţă, sanatoriile, precum şi Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti.
Surse din cadrul municipalităţii spun că Oprescu doar va coordona această descentralizare, spitalele urmând să ajungă doar în administrarea primăriilor de sector.

La începutul acestei luni, primarul general Sorin Oprescu a mai anunţat că intenţionează să găsească terenuri pentru construirea de noi spitale, în sectoarele 3, 4 şi 6.

Ministerul este sceptic faţă de propunerile noastre, printre care şi începerea unui proiect-pilot din toamnă doar pentru Bucureşti
dr. Lucian Duţă, consilier general

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite