Nicolăescu încolonează românii la doctorul de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analizele medicale amănunţite vor fi obligatorii din noiembrie pentru întreaga populaţie, asigurată sau nu, cel puţin o dată pe an, iar cei care "chiulesc" de la analize riscă să-şi

Analizele medicale amănunţite vor fi obligatorii din noiembrie pentru întreaga populaţie, asigurată sau nu, cel puţin o dată pe an, iar cei care "chiulesc" de la analize riscă să-şi plătească din buzunar asistenţa medicală. Prin această evaluare, ministrul Nicolăescu doreşte creşterea prevenţiei, controlul şi monitorizarea bolilor cu impact major şi se va crea o bază de date care va arăta starea sănătăţii populaţiei.
"Această evaluare va putea da peste cap informaţiile pe care le avem despre morbiditate", ne-a declarat dr. George Haber, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei/Medicină Generală, care a mai adăugat că "demersul este lăudabil, dar numai dacă va fi bine pregătit. Este încă un pas înspre integrarea europeană, deoarece, prin crearea registrelor naţionale de boli, se eficientizează cheltuielile". Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că "un asemenea demers nu s-a mai făcut de 60 de ani" şi a promis medicilor de familie plăţi suplimentare, chiar până la dublarea veniturilor actuale, dar şi un soft informaţional, calculatoare şi acces la internet, toate din fondurile ministerului. "Vom ştii exact unde trebuie să investim şi ce prevenţie să facem. În acest mod, Sănătatea va cheltui mai puţin pe partea spitalicească", a mai precizat Nicolăescu. "Acest tip de analize s-au scos acum câţiva ani, iar până acum nu le efectuam decât în cazul suspiciunilor de boală. După o anumită vârstă, oamenii trebuie să facă o serie de analize printre care hemoglobina, glicemia, ureea, iar fetele care au ajuns la 18 ani ar trebui să facă o secreţie vaginală şi un test Papanicolau", ne-a declarat dr. Doina Mihăilă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie. Bolnavii de diabet vor fi monitorizaţi tot prin intermediul medicilor de familie, care vor urma cursuri gratuite de specializare în acest sens.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite