Nicolae Popa rămâne preşedintele instanţei supreme fără acordul a şase membri CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât, ieri, că magistraţii instanţei supreme numiţi în această funcţie în temeiul Legii nr. 56/1993, republicată, se pot pensiona la împlinirea

Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât, ieri, că magistraţii instanţei supreme numiţi în această funcţie în temeiul Legii nr. 56/1993, republicată, se pot pensiona la împlinirea vârstei de 70 de ani. Hotărârea este determinată de aplicarea principiului neretroactivităţii legii noi pe timpul desfăşurării unui mandat.

Discutarea acestui subiect s-a făcut în condiţiile în care s-a pus în discuţie pensionarea preşedintelui Înaltei Curţi, Nicolae Popa (foto), numit în această funcţie înainte de adoptarea noilor legi ale Justiţiei. La vremea respectivă, legea prevedea că magistraţii numiţi în funcţia de judecător al instanţei supreme se pensionează la vârsta de 70 de ani.

Ulterior, prin Legea nr. 303/2004 privind statutul magistraţilor, s-a stabilit că aceştia nu pot fi menţinuţi în funcţie după împlinirea vârstei de pensionare de 68 de ani. CSM şi-a motivat hotărârea în baza deciziei Curţii Constituţionale nr. 375/2005, în care s-a arătat că "principiul inamovibilităţii se aplică atât în privinţa duratei funcţiei de judecător, cât şi la durata mandatului funcţiei de conducere îndeplinit de acesta, care nu poate fi nici micşorată şi nici prelungită fără consimţământul judecătorului". De asemenea, Carta Universală a Judecătorului prevede că "nicio modificare a vârstei obligatorii de pensionare a judecătorilor nu poate avea efect retroactiv".

Astfel că CSM a decis, ieri, cu 11 voturi "pentru" şi şase "împotrivă", ca Nicolae Popa să rămână preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, până la împlinirea vârstei de 70 de ani, conform legii aplicate la momentul în care a fost numit şeful instanţei supreme. Precedentul Paul Florea CSM a decis, în iunie 2004, cu unanimitate de voturi pensionarea fostului preşedinte al Curţii Supreme, Paul Florea, la vârsta de 70 de ani, după mai multe discuţii aprinse în plenul Consiliului.

Controversa a vizat mandatul pe şase ani al lui Paul Florea, care a fost numit la conducerea instanţei în 2000. Membrii CSM aveau de ales între a decide menţinerea lui în funcţie până la finalul mandatului 2006, sau revocarea sa din cauza vârstei. (L. Năstase/I. Stoica)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite