Nicolae Mischie a luat patru ani de închisoare pentru mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul baron de Gorj va trebui să returneze şpaga şi să plătească expertiza. Sentinţa poate fi atacată cu recurs Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Nicolae Mischie, a

Fostul baron de Gorj va trebui să returneze şpaga şi să plătească expertiza. Sentinţa poate fi atacată cu recurs

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Nicolae Mischie, a fost condamnat, ieri, de instanţa Tribunalului Dolj, la patru ani de închisoare cu executare, în dosarul în care DNA l-a trimis în judecată pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

Nicolae Mischie va trebui să-i returneze lui Clement Mocanu, cel care l-a denunţat procurorilor anticorupţie, contravaloarea lucrărilor executate la mai multe imobile. Suma se ridică la aproximativ 440.000 RON, la care se adaugă alte 67.000 RON reprezentând contravaloarea expertizelor efectuate în acest dosar. Conform procurorilor, Clement Mocanu, reprezentant al unei societăţi mixte, specializată în construcţii, ar fi beneficiat de sprijinul lui Nicolae Mischie în obţinerea executării unor proiecte de investiţii, numai după ce "s-a angajat" să facă gratuit lucrări de consolidare, reamenajare, finisare şi dotare cu instalaţii de lux pentru mai multe din locuinţele proprietate personală ale familiei preşedintelui Consiliului Judeţean, situate în judeţul Gorj şi în municipiul Bucureşti. Procurorii anticorupţie susţineau că, numai pentru imobilul din comuna Godineşti şi pentru apartamentul din Bucureşti, valoarea lucrărilor se ridică la peste 400.000 de dolari. Nicolae Mischie mai este condamnat la un an cu suspendare în dosarul în care a fost acuzat de contrabandă cu arme. Iniţial, fostul preşedinte al CJ Gorj fusese achitat în acest dosar de judecătorii gorjeni, însă instanţa supremă a decis condamnarea sa cu suspendare. Nicolae Mischie a fost membru PSD, demisionând din partid în 2004, imediat după începerea urmăririi penale pe numele său pentru fapte de corupţie. El a fost considerat, ani la rând, unul dintre cei mai puternici baroni locali. La aflarea deciziei de condamnare, soţia fostului baron de Gorj, Sanda Mischie, a acuzat jurnaliştii că ar fi avut o contribuţie majoră în acest caz prin campaniile de presă duse împotriva lui Nicolae Mischie.

Mischie: "O comandă politică începută de PSD"

Nicolae Mischie a declarat că va ataca decizia Tribunalului Gorj la Curtea de Apel Craiova. "Am rămas surprins când m-au anunţat cei de la presă despre ceea ce s-a întâmplat la tribunal. Este o sentinţă ilegală şi iresponsabilă, o comandă politică începută de PSD şi continuată de celelalte partide politice, dusă acum până la capăt. Probatoriul era în favoarea mea, sentinţa este în totală discrepanţă cu declaraţiile martorilor. Nici măcar nu am fost lăsat să-mi spun punctul de vedere, la ultimul termen nu am depus mărturie, cred că este un caz unic în istoria justiţiei româneşti. Dacă aşa a ajuns justiţia română, este foarte grav", a spus Nicolae Mischie.

Baronul penal, profesor la Drept

Universitatea "Constantin Brâncuşi" din municipiul Târgu Jiu se poate "mândri" cu numeroase cadre didactice urmărite şi cercetate penal. Unul dintre acestea este Nicolae Mischie, profesor la Facultatea de Drept. În urmă cu o lună de zile, atunci când Mischie a primit un an de închisoare cu suspendare în procesul în care fusese judecat pentru introducerea ilegală în ţară a unei arme de vânătoare, rectorul UCB, Adrian Gorun, a cerut îndepărtarea de la catedră a baronului. Acum, după ce Mischie a fost condamnat la patru ani de închisoare, Gorun a declarat că va organiza o comisie de anchetă a cazului profesorului Nicolae Mischie. "Nu vreau să mă grăbesc şi să iau o decizie pripită şi apoi să se întâmpla ca în cazul unui alt profesor care a avut probleme cu justiţia, când UCB a avut de plătit daune. ", a declarat Gorun.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite