Nicolae Furdui Iancu a lasat catedra pentru scena

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A urcat prima oara pe scena cand avea 18 ani, participand la un concurs "adevarat" cu piesa "Cantecul lui Horea". Zece ani mai tarziu, cantaretul de muzica populara, Nicolae Furdui Iancu, canta

A urcat prima oara pe scena cand avea 18 ani, participand la un concurs "adevarat" cu piesa "Cantecul lui Horea". Zece ani mai tarziu, cantaretul de muzica populara, Nicolae Furdui Iancu, canta aceeasi melodie la Drobeta-Turnu Severin, intr-o competitie nationala de folclor, unde a castigat marele premiu, si, practic, de aici a pornit lansarea in acest domeniu. I-a placut sa cante de mic si si-a dat seama ca poate sa interpreteze melodii populare dupa ce a urmat cursurile Liceului Pedagogic din Abrud, cand "vocea i s-a maturizat". "As fi putut sa devin cantaret de opera. Exista aceasta sansa daca as fi facut studii de specialitate, pentru ca mi se spunea mereu ca am voce pentru opera. Dar vocea imi suna asa cum este ea de la mama natura", ne-a spus Nicolae Furdui Iancu. in clasa a IV-a, i s-a propus sa studieze la Liceul de Muzica din Cluj, insa parintii nu l-au lasat sa plece asa departe, asa ca a ramas la Abrud, unde a urmat cursurile scolii generale.
A fost invatator timp de 10 ani
Prima slujba a fost cea de dascal la Scoala nr. 2 din Alba-Iulia si se intampla prin 1979, cand avea 24 de ani. A profesat pana in 1989. "Am renuntat la profesia de invatator pentru ca nu as fi facut fata suficient", declara Furdui Iancu. Timp de cinci ani a urcat pe scena si s-a asezat la catedra, dar cu un sacrificiu imens. "Dimineata la sapte ma duceam la cursuri, iar dupa-amiaza plecam cu masina spre orasul in care aveam concert si ma intorceam noaptea pe la doua-trei", adauga interpretul. Nu considera ca a renuntat la meseria de dascal pentru ca "in acesti ani nu am facut altceva decat sa-mi aleg o catedra mai mare. Am ales publicul de toate varstele, nu doar cel format din copii. Am avut elevi si mari si mici si ii am in continuare", spune zambind cantaretul de muzica populara. isi aduce aminte ca primul salariu l-a avut in lei "socialisti" (1.700 lei). De mai bine de 15 ani, colinda tara in lung si-n lat, sustinand nenumarate concerte si raspandind frumusetea cantecului popular din zona Apusenilor. A inregistrat patru albume: unul cu romante, unul cu cantece istorice si colinde din locul unde s-a nascut si celelalte doua cu melodii de petrecere, din toata zona Ardealului, "pe care le canta omul atunci cand se simte bine".
Piese autentice, de dinainte de 1918, culese de la "informatori"
Nicolae Furdui Iancu pregateste un CD cu muzica din Tara Motilor, care va aparea, probabil, inainte de Craciun. Tot materialul necesar prelucrarii unei piese il culege numai din Tara Motilor, zona natala. "in momentul in care descoperi o piesa noua, ea este de fapt un material documentar si mai putin un act artistic. Trebuie sa treaca prin filtrul artistului, sa fie prelucrat textul (operatiune care dureaza foarte mult) in asa fel incat sa i se potriveasca fiecarui interpret, sa fie ca un cantec care ii apartine", spune Nicolae Furdui Iancu. La materialul care va aparea in decembrie a lucrat mai bine de un an de zile, iar piesele au fost culese de la "informatori", asa cum sunt ei numiti, "in limbaj stiintific", in zona. Sunt melodii instrumentale, foarte vechi, de dinainte de 1918, cand arta era "prospera", si erau ascultate prin localuri, saloane si la petreceri private. Nicolae Furdui Iancu, un veritabil admirator al folclorului romanesc, a adunat obiecte autentice din lemn si costume populare (in numar de 20), de prin toate zonele tarii. Talentul interpretului a fost transmis si celor doi copii, de 21, respectiv 22 de ani, care au urmat cursurile Liceului de Muzica, insa acum sunt studenti la Facultatea de Stiinte Economice a Universitatii de Vest din Timisoara. "Deocamdata se pregatesc pentru aceasta profesie, urmeaza sa hotarasca singuri ce vor face in viitor", ne-a spus cantaretul. Casa din Alba Iulia este locul in care interpretul se intoarce mereu din calatoriile sale si nu ar accepta sa stea la apartament pentru ca "m-am nascut la munte si sunt invatat liber. Mi-a placut intotdeauna sa am ceva in jur, un pic de iarba, un trandafir...".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite