Nicolae Dănilă pleacă din conducerea BCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manfred Wimmer a fost numit CEO interimar în vederea finalizării procesului de integrare Nicolae Dănilă a demisionat din poziţia de CEO al Băncii Comerciale Române. În locul său a fost

Manfred Wimmer a fost numit CEO interimar în vederea finalizării procesului de integrare

Nicolae Dănilă a demisionat din poziţia de CEO al Băncii Comerciale Române. În locul său a fost numit CEO interimar Manfred Wimmer. Schimbarea la vârful managementului BCR a fost o surpriză pentru aproape toţi reprezentanţii pieţei financiare.

Manfred Wimmer a fost numit CEO interimar al BCR, în urma deciziei dlui Nicolae Dănilă de a demisiona din poziţia de CEO al Băncii Comerciale Române (BCR), subsidiara din România a Grupului Erste. Wimmer, membru al Comitetului Executiv al BCR, va ocupa această poziţie, începând cu 1 decembrie 2007, arată un comunicat al instituţiei.

Nicolae Dănilă a fost numit CEO al Băncii Comerciale Române în anul 2000 şi a păstrat această poziţie după privatizarea băncii din 2005. "Consider că, împreună cu întreaga echipă BCR, am obţinut până acum un succes deosebit.

Astăzi doresc să-i informez pe clienţii şi pe partenerii noştri, pe colegii mei, precum şi piaţa per ansamblu că, în baza înţelegerii reciproce cu acţionarul majoritar, voi părăsi banca începând cu 1 decembrie 2007. Sunt convins că succesorul meu va continua povestea de succes a BCR şi le urez, pe această cale, dânsului şi băncii, toate cele bune", a declarat Nicolae Dănilă.

La rândul său, Andreas Treichl, CEO al Erste Group, precizează că "am dori să îi mulţumim lui Nicolae Dănilă pentru contribuţia crucială pe care a adus-o la rezultatele financiare solide ale Băncii Comerciale Române.

El a fost cel care ne-a oferit stabilitatea necesară, experienţa extinsă, precum şi angajamentul său personal pentru succesul programului de integrare a BCR în cadrul Erste Group. Înţelegem şi respectăm această decizie, al cărei moment l-am agreat împreună".

Îmbunătăţirea managementului, prioritară

Manfred Wimmer a condus echipa responsabilă de achiziţia Băncii Comerciale Române de către Erste Group.
În prezent acesta este vicepreşedinte şi membru al Comitetului Executiv al BCR, responsabil cu integrarea în cadrul Erste Group.

"Manfred Wimmer este soluţia ideală pentru această poziţie. Dumnealui cunoaşte foarte bine atât grupul Erste, cât şi operaţiunile noastre din România şi este perfect pregătit pentru a genera efecte maxime din sinergiile de grup şi avantajele competitive ale BCR pentru a duce banca la nivelul următor", a comentat Andreas Treichl asupra alegerii noului CEO.

Manfred Wimmer va ocupa temporar poziţia de CEO. Priorităţile sale vor fi finalizarea Programului de Integrare şi Dezvoltare, îmbunătăţirea sistemului de management şi a modelelor de performanţă în BCR, precum şi întărirea poziţiei de lider de piaţă a BCR.

După finalizarea procesului de integrare, va fi numit un nou CEO, care va putea dedica întreaga sa atenţie clienţilor băncii şi dezvoltării poziţiei de piaţă a BCR.

În şedinţa de tranzacţionare de ieri a Bursei din Viena, cotaţiile ERSTE Bank au înregistrat o creştere de 0,73%, după ce în ziua anterioară scăzuseră cu peste 2%.

Influenţa BCR în cotaţiile Erste va fi de 25%

Un studiu realizat recent de către compania de consultanţă financiară Merrill Lynch arăta că, anul viitor, evoluţiile din Banca Comercială Română vor influenţa în proporţie de 24,66% cotaţiile Erste Bank la bursă. "Performanţele BCR vor conta într-o măsură echivalentă cu 16,4 euro la formarea preţului pe acţiune al Erste Bank", anunţa Merrill Lynch, care estimase o valoare de 66,5 euro/acţiune, la Erste.

De asemenea, pentru că evoluţia per ansamblu a economiei româneşti influenţează puternic performanţele BCR, potenţialul de creştere a României va avea un aport de 4,5 euro. În consecinţă, contribuţia cumulată a BCR cu a României va fi de 31,4%.

Contribuţia BCR va fi a doua ca mărime din grupul austriac, pe primul loc situându-se Ceska Sporitelna, cu 20,8 euro. Astfel că investitorii interesaţi de evoluţia acţiunilor Erste Bank vor trebui să ţină cont (şi) de dinamica BCR, în urma plecării lui Nicolae Dănilă.

Jumătate din activele sistemului bancar românesc, pe mâna unor CEO străini

Cele mai mari trei instituţii de credit din ţara noastră controlează aproape jumătate din activele sistemului bancar românesc.

Iar acum, aceste trei bănci - BCR, BRD-Groupe SG şi Raiffeisen Bank - au un preşedinte de bancă din afara ţării. În februarie 2002, Steven van Groningen, cetăţean olandez, a preluat conducerea Raiffeisen Bank de la Eugen Rădulescu. A urmat francezul Patrick Gelin care a preluat, în octombrie 2004, şefia BRD - Groupe Societe Generale de la Bogdan Baltazar.

Iar octombrie este, din nou, luna unei noi schimbări importante - demisia lui Nicolae Dănilă de la conducerea celei mai mari instituţii de credit din România.

Preluarea conducerii BCR de către austrieci, deşi era anticipată de piaţa financiară românească, pare să fi luat prin surprindere pe mulţi jucători.

Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania, consideră că demisia lui Dănilă ar putea fi atribuită unei diferenţe de opinii între acesta şi Erste Bank. "Mă surprinde, deşi era normal ca, la un moment dat, Erste să-şi pună omul-cheie la conducerea BCR. Manfred Wimmer este austriacul care cunoaşte cel mai bine banca", a mai spus Fercală, citat de NewsIn.

Societăţile de Investiţii Financiare deţin circa 30% din capitalul Băncii Comerciale Române, în timp ce Erste Bank controlează 69,11%. BCR gestiona, la sfârşitul primului semestru, active de peste 16 miliarde euro, şi are, în prezent, o reţea de 527 de agenţii în întreaga ţară.

>> Sunt convins că succesorul meu va continua povestea de succes a BCR

Nicolae Dănilă

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite