Niciun insurgent capturat în 24 de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

1.500 de oameni participă la operaţiunea descrisă de armata americană ca fiind cel mai important asalt aerian după invadarea Irakului - 20 martie 2003. Zona în care se acţionează este una

1.500 de oameni participă la operaţiunea descrisă de armata americană ca fiind cel mai important asalt aerian după invadarea Irakului - 20 martie 2003. Zona în care se acţionează este una preponderent sunnită, la nord de Bagdad, are 30 km lungime şi 20 km lărgime, fiind situată în provincia Salaheddin, a cărei capitală este Samarra. Obiectivul operaţiunii este anihilarea rebelilor legaţi de şeful Al-Qaida în Irak, Abu Mussab al-Zarqaui, şi descoperirea ascunzătorilor lor de arme.
Momentul lansării acesteia n-a fost întâmplător: debutul noii sesiuni a parlamentului irakian şi, mai ales, marcarea împlinirii, la 20 martie, a trei ani de la invadarea Irakului de către trupele anglo-americane. De asemenea, în acţiune sunt antrenate în premieră unităţi ale primei brigăzi irakiene.
Un ofiţer al armatei de la Bagdad spunea că ofensiva a fost declanşată în urma informaţiilor culese de la faţa locului care se referă la prezenţa, la nord-est de Samarra, în regiunea Tikrit, Dur şi la sud de Kirkuk a rebelilor lui al-Zarqaui. "Este o vastă regiune în care, de peste o lună, s-au declanşat atacuri purtând amprenta grupului şefului Al-Qaida în Irak şi care au vizitat forţele armate şi cele de poliţie".

Bush, la cea mai scăzută cotă de popularitate
După prima zi de acţiune, armata americană a anunţat că "a pus mâna pe şase ascunzători de arme, în care se aflau obuze de artilerie, explozibili, uniforme şi material pentru bombe artizanale". Au fost arestate 48 de persoane, anunţa comandantul Diviziei 101 aeropurtate, 17 fiind eliberate imediat. Niciun rebel n-a fost capturat şi nicio bază a lor n-a fost distrusă, întrucât participanţii la operaţiune n-au intrat în luptă cu insurgenţii. "N-am întâmpinat nicio rezistenţă, deşi am curăţat fiecare casă şi fiecare gaură", spunea un căpitan american. Operaţiunea are şi un pronunţat uz intern american, dorind să atenueze scepticismul american privind războiul din Irak. La trei ani după invazie, doar 36% din americani îl aprobă pe Bush, iar 60 la sută îl dezaprobă. Pentru 57%, trimiterea trupelor americane în Irak a fost o eroare, iar pentru 67%, Bush n-are un plan pentru această ţară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite