Nicio zi fără un cetăţean turmentat la Urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicio zi fără un cetăţean turmentat la Urgenţă
Nicio zi fără un cetăţean turmentat la Urgenţă

Zilele în care medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe Sibiu să nu trateze câte un beţiv căzut pe stradă sunt foarte rare.

De la începutul anului au fost tratate peste 110 de cazuri de etilism. Nu trece nici o zi fără ca la urgenţă să ajungă cel puţin câţiva oameni beţi morţi, cu afecţiuni provocate de alcool. Specialiştii au probleme nu atât cu simptomele pacienţilor, ci cu comportamentul acestora.
Medicii îi pot împărţi pe beţivi în două categorii simple: cei care fac scandal şi cei liniştiţi. Cei care vin „cu capsa pusă“ provoacă şi pagube. Din cauza lor, geamurile de la intrarea în Unitatea de Primiri Urgenţe sunt schimbate de cel puţin trei ori pe an. Din fericire, până acum, niciun medic nu a fost agresat de vreun beţiv, dar înjurăturile sunt la ordinea zilei.
Somnul îi linişteşte pe beţivii turbulenţi
„Fac scandal şi nu te poţi înţelege cu ei, nu te lasă să-i atingi şi trebuie să-i laşi să se liniştească. În cele din urmă adorm şi le punem o perfuzie cu glucoză, care ajută organismul să absoarbă alcoolul. Îi legăm de pat ca să nu cadă şi când se trezesc, cei mai mulţi pleacă pe picioarele lor. La alţii suntem nevoiţi să anunţăm familia, care nu e întotdeauna încântată să vină după ei”, spune doctorul Constantin Roşca. După ce primesc îngrijiri medicale, beţivii pleacă acasă, dacă au aşa ceva, sau ajung  înapoi pe stradă.
Unii reuşesc să se îmbete şi de două ori pe zi
Şeful Unităţii de  Primiri Urgenţe, dr. Constantin Roşca spune că sunt câţiva clienţi permanenţi, cazuri sociale, care dorm pe străzi şi pe care îi aduce câteodata Salvarea şi de două ori pe zi. „Unii dintre ei revin în aceeaşi stare, câteva ore mai târziu. Sunt vreo şase cazuri de acest gen, printre care şi femei”, mai spune medicul. 
Îmbrăcaţi cu haine de la morţi
Chiar dacă nu este deloc agreabil să tratezi un beţiv adunat de pe stradă, murdar, după ce a zăcut în noroi sau a făcut pe el, infirmierele îşi fac datoria şi îi schimbă. „Pe cei care sunt cazuri sociale, fetele îi curăţă şi le dau haine rămase în spital de la pacienţii decedaţi. Nu au alte haine şi nu putem să-i lăsăm dezbrăcaţi”, a adăugat Constantin Roşca. Cum Urgenţa nu are un salon special pentru astfel de cazuri, beţivii îi deranjează şi pe ceilalţi bolnavi şi, în plus ţin ocupat un pat când poate, sunt cazuri mai grave de tratat.
Tineretul bea mai mult în week-end
Dacă în cursul săptămânii vin tot felul de oameni, cei mai mulţi cu probleme sociale şi cu un nivel mediu de pregătire, asta nu înseamnă că printre beţivii care trec pe la urgenţă nu sunt şi foşti profesori, medici pensionari sau sibieni cu şcoli înalte. Weekend-ul aparţine tinerilor, atât băieţi cât şi fete, care au scăpat de sub ochii părinţilor. „Beau prea mult prin cluburi şi vin şi cu tot felul de plăgi şi traumatisme. Aceste cazuri sunt mai dificile pentru că, până nu se trezesc, nu putem să ne dăm seama dacă sunt confuzi de la băutură sau de la un traumatism cranian”, explică dr. Constantin Roşca.
Beţia la tineri este foarte periculoasă deoarece organismul lor nu este obişnuit cu alcoolul. De multe ori, adolescenţii ajung aproape în comă la Unităţile de Primire Urgenţă din cauza intoleranţei la băutură. Uneori rămân cu sechele pe viaţă după o noapte de distracţie. Tinerii, amatori de senzaţii tari ar trebui să ştie că teribilismul lor le poate distruge ficatul şi creierul. Alcoolul dă foarte uşor dependenţă, dacă nu este consumat cu măsură.
Şi copiii se îmbată
Potrivit medicului pediatru Maria Novac, şi la Spitalul de Copii sunt cazuri de intoxicaţii cu alcool. Acestea apar la copii cu vârsta de 3-4 ani care gustă pe furiş din vişinata părinţilor sau la adolescenţi de la 12 ani în sus, care beau cu prietenii şi ajung de cele mai multe ori la spital direct în comă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite