New Yorkul, paralizat de cel mai mare viscol din istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

şi în acelaşi timp perturbând serios aprovizionarea cu energie electrică în 14 state americane. Vestita arteră new-yorkeză Broadway s-a transformat într-o pârtie de schi, temerarii

şi în acelaşi timp perturbând serios aprovizionarea cu energie electrică în 14 state americane.
Vestita arteră new-yorkeză Broadway s-a transformat într-o pârtie de schi, temerarii încercând să profite de ocazia neaşteptată ivită pentru a-şi dovedi calităţile sportive, ceea ce sugera, într-un fel, ambianţa Olimpiadei de iarnă de la Torino.
Peste 2.000 de zboruri anulate
Aeroporturile La Guardia şi John Kennedy din marea metropolă, ca şi aeroportul Newark Liberty International din New Jersey au rămas închise, peste 2.000 de zboruri fiind anulate.
"Este o situaţie periculoasă, care poate pune în primejdie viaţa celor surprinşi de viscol", a avertizat Serviciul Meteorologic al SUA.
Straturi de zăpadă de 70 centimetri
Fenomenul este apreciat a fi cu totul neobişnuit, anunţându-se prin fulgere şi tunete - ca în toiul verii -, ceea ce a făcut ca mulţi locuitori să se trezească cuprinşi de spaimă din somn. Zăpada a început să cadă în zorii zilei de sâmbătă şi a continuat tot timpul zilei de duminică, aşternându-se în straturi groase. La Central Park din New York, stratul de zăpadă a atins 70 cm, record absolut înregistrat din 1869 încoace, când au început să fie înregistrate fenomenele meteorologice. "Este cel mai mare viscol din istoria New Yorkului", a declarat primarul marelui oraş, Michael Bloomberg.
Autorităţile municipale au luat imediat măsuri extraordinare pentru a se face faţă calamităţii. Peste 2.500 de pluguri de zăpadă şi dispozitive de împrăştierea sării şi-au făcut apariţia pe străzile New Yorkului, laolaltă cu utilajele speciale de topire a zăpezii, cu o capacitate de 60 tone pe oră. Deocamdată au putut fi deszăpezite doar arterele principale, în vreme ce multe străzi laterale continuă să fie blocate.
Luni de dimineaţă, de îndată ce zăpada a încetat să cadă, unii newyorkezi ingenioşi au găsit o modalitate nouă de a se da pe derdeluşurile care s-au format, folosind în chip de săniuţe un fel de colac din plastic umplut cu aer.
Newyorkezii au avut totuşi noroc, deoarece viscolul s-a petrecut în timpul weekendului, scutind astfel milioane de navetişti să dea piept cu natura dezlănţuită. Specialiştii pun în legătură actualele fenomene cu perturbările climaterice înregistrate în ultimii ani la nivelul întregului glob.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite