La Neptun ajungi mai uşor prin Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traficul rutier către staţiunile de pe litoralul românesc a devenit un coşmar, mai ales la sfârşit de săptămână. Poliţia Rutieră spune că nici măcar variantele ocolitoare nu mai sunt o

Traficul rutier către staţiunile de pe litoralul românesc a devenit un coşmar, mai ales la sfârşit de săptămână. Poliţia Rutieră spune că nici măcar variantele ocolitoare nu mai sunt o soluţie, acestea fiind la fel de aglomerate ca rutele principale.

Weekendul trecut s-a circulat bară la bară de la ieşirea de pe Autostrada Soarelui (Cernavodă) până în staţiunile din sudul litoralului. Astfel, distanţa de la Bucureşti la Neptun (aproximativ 270 de kilometri) a fost parcursă în cel puţin şase ore.

Există însă şi români care au găsit o soluţie inedită pentru a circula cu mai mult de 10 km/oră: varianta prin Bulgaria! Traseul, care însumează circa 350 de kilometri, este următorul: Bucureşti - Giurgiu - Ruse - Şumen - Varna - Vama Veche - Mangalia. Cu toate că distanţa e mai mare, timpul de parcurgere este mai scurt, ajungând la cel mult patru ore şi jumătate. Acest paradox are două explicaţii: traficul lejer şi localităţile puţine de pe traseul bulgar.

Traficul rutier pe Autostrada Soarelui a fost infernal în acest weekend

Peste 200 de mii de oameni şi-au petrecut weekendul la mare. Unii au preferat s-o ia prin Bulgaria pentru a ajunge mai repede în sudul litoralului românesc.

Traficul pe Autostrada Bucureşti - Constanţa, între kilometrii 50 şi 162 şi la intrarea pe DN 22C, între Cernavodă şi Basarabi, pe sensul de mers către litoral, a fost supraaglomerat vineri seară şi sâmbătă dimineaţă.

De la ieşirea din Agigea până în prima staţiune, Eforie Nord, s-a circulat bară la bară. Coloana de maşini s-a întins pe o distanţă de cinci kilometri şi nimeni nu a putut înainta cu mai mult de zece kilometri pe oră. Astfel, bucureştenii care au ajuns până în zona Neptun -Olimp au făcut aproape şase ore pe drum.

Rutele ocolitoare, la fel de aglomerate

Potrivit subcomisarului Tudorel Dogaru din cadrul Serviciului de Poliţie Rutieră Constanţa, nici măcar rutele ocolitoare nu mai sunt o opţiune, circulaţia fiind foarte aglomerată şi pe acestea.

Este vorba despre traseul Constanţa - Hârşova - Slobozia - Urziceni, apoi pe DN 2 Urziceni - Bucureşti. Un alt traseu, mai lung, dar mai interesant din punctul de vedere al atracţiilor turistice, este DN3 Constanţa - Basarabi - Adamclisi - Ostrov (unde se trece Dunărea cu bacul) - Lehliu-Gară, de unde se poate intra pe Autostrada A2. În aceste condiţii, Poliţia Rutieră a luat măsuri speciale de prevenire a accidentelor. 15 echipaje radar au acţionat pe traseul către litoral, în timp ce un elicopter a survolat Autostrada Soarelui.

Bucureştenii au acaparat Constanţa

Sâmbătă, la primele ore ale dimineţii, în parcările hotelurilor, dar şi în municipiul Constanţa, în cartierele aflate în apropierea staţiunii Mamaia, puteau fi zărite, în majoritate, maşini înmatriculate în Bucureşti.

Aşadar, nu mici au fost nervii constănţenilor când şi-au văzut locul de parcare luat de un bucureştean. Subcomisarul Tudorel Dogaru ne-a declarat că în judeţ au intrat, de vineri până duminică, aproximativ 40.000 de autovehicule şi se poate spune că o treime dintre ele aveau numere de înmatriculare de Capitală. Numărul mare de bucureşteni veniţi pe litoral i-a bucurat însă pe cei care oferă locuri de cazare.

"De regulă sunt chiriaşi paşnici şi serioşi cu plata", ne-a declarat Maria Dinu, o constănţeancă ce închiriază apartamente turiştilor. "Mai uită să îşi arunce sacii de gunoaie, dar nu este un gest chiar atât de grav", a mai spus ea.

Mai uşor prin Bulgaria

Aglomeraţia infernală pe drumul către litoral i-a făcut pe mulţi români să aleagă varianta prin Bulgaria. Din Capitală, traseul este Bucureşti - Ruse - Shumen - Varna - Vama Veche, aproximativ 340 de kilometri.
Chiar dacă acest drum este mai lung cu aproape 80 km decât varianta prin România, poate fi parcurs în aproximativ trei ore şi jumătate, pentru că este mult mai liber.

La ieşirea din ţară pe la Giurgiu taxele sunt cea de trecere a podului şi vinieta, în total 16 euro. De la Ruse până la Novi Pazov se circulă pe drum european cu două benzi pe sens circa 125 km. Apoi urmează 65 km de autostradă până la Varna, după care se intră din nou pe drum european până la Vama Veche.

Starea carosabilului este destul de bună, iar drumul nu este aglomerat pentru că ocoleşte principalele localităţi. (Valeria Cupă)

Traficul din Capitală, cu 20 % mai lejer

Traficul în Capitală este mult mai relaxat în această perioadă datorită faptului că foarte mulţi bucureşteni au plecat în concediu.

Cu toate acestea, a crescut gravitatea accidentelor de circulaţie. Cel puţin aşa spun reprezentanţii Brigăzii de Poliţie Rutieră a Capitalei, care subliniază că circulaţia rutieră a devenit mai fluentă începând cu jumătatea lunii iunie, iar luna viitoare maşinile vor fi şi mai puţine pe străzile oraşului.

"Traficul în Bucureşti a început să fie mai rarefiat după ce elevii şi studenţii au luat vacanţă, adică începând cu jumătatea lunii iunie. În acest moment avem cu 20 la sută mai puţine maşini pe străzile Capitalei decât într-o perioadă normală, iar în zilele de weekend traficul scade cu aproximativ 35 la sută faţă de perioada normală.

Ne aşteptăm la o relaxare şi mai mare a circulaţiei, în luna august, iar traficul va reveni la normalitate după 15 septembrie", a declarat pentru "Adevărul" comisarul-şef Constantin Stroescu, de la Brigada de Poliţie Rutieră.
Poliţiştii susţin însă că gravitatea accidentelor a crescut în această perioadă, deşi numărul acestora a rămas constant, deoarece relaxarea traficului a dus la o viteză de deplasare mult mai mare.

Aglomeraţie "clasică" pe Valea Prahovei

Sfârşitul de săptămână prinde DN 1 la ieşire din Braşov îngreunat de miile de turişti ce vin la munte, înspre Poiana Braşov sau zona Bran Moeciu. Duminică, înghesuială era pe DN 73 dinspre Bran spre Braşov şi pe DN 1 Braşov-Bucureşti.

"Aceste îngreunări ale traficului sunt deja clasice, noi avem un program de prevenire la nivel naţional ce se va derula până în septembrie, asta înseamnă agenţi pe teren, radare şi echipaje în zonele cu trafic greu. Momentan nu s-au semnalat ambuteiaje, doar că se circulă un pic mai încet, sper să rămână aşa, să nu avem vreun eveniment neplăcut", spune comisarul-şef Liviu Naghi de la Poliţia Braşov.

Singura problemă înregistrată în acest weekend este numărul mare de şoferi prinşi beţi la volan, cu concentraţii de alcool de aproape 1 la mie.

Zona Bran - Moeciu, în top

Conform reprezentanţilor ANTREC, cea mai căutată zonă rămâne, în continuare, Bran - Moeciu, unde există un grad de ocupare de peste 80% în pensiuni, cel puţin din datele oficiale.

Vremea frumoasă din weekend, dar şi festivalurile de la Râşnov - unul medieval, unul de meşteşuguri - au dus la creşterea numărului de turişti.

"Numai în acest weekend cred că am avut peste 5.000 de vizitatori din afara judeţului, iar aceştia şi-au cheltuit banii aici, dar au stat în zona Bran - Moeciu, pentru că noi aveam doar 1.000 de locuri de cazare în oraş", apreciază primarul Râşnovului, Adrian Veştea.

Poiana Braşov, ocupată 70%

Şi în Poiana Braşov, gradul de ocupare a fost de aproape 70%, dar acesta nu este legat de vreun eveniment special.

"Se face foarte mult turism de tip conferinţă acum în Poiană, vin oamenii la team-buildinguri şi alte activităţi de firmă şi vor să facă asta într-o zonă relativ mai liniştită, dar şi cu servicii de calitate. Noi suntem mulţumiţi pentru cum merg lucrurile", a explicat Marcel Olteanu, hotelier din Poiana Braşov.

Înghesuială şi în Europa

La sfârşitul săptămânii trecute, în mai multe landuri din Germania, traficul pe autostrăzi a fost infernal, lucru mai puţin obişnuit în această ţară. Aglomeraţia a fost provocată de numărul mare de germani care au decis să plece în concedii.

Din această cauză, mai ales pe autostrăzile din sudul şi nordul Germaniei, coloanele de maşini se întindeau şi pe 20 de kilometri. La prânz, pe autostrada A1, între Osnabrück şi Bremen, maşinile formaseră o coloană care se întindea pe 50 de kilometri.

Traficul intens le-a creat probleme şi austriecilor care au circulat pe autostrada 10, la intrarea în tunelul Tauern din apropiere de Salzburg. Şoferii au fost nevoiţi să aştepte în trafic în jur de patru ore, în condiţiile în care, în mod normal, acesta este cel mai scurt drum între Bavaria şi Italia. O situaţie asemănătoare s-a înregistrat sâmbătă şi în Elveţia, de vină fiind tot numărul mare de oameni care au plecat în concediu. (C.M.)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite