Vă mai amintiţi de....Jean Negulescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vă mai amintiţi de....Jean Negulescu
Vă mai amintiţi de....Jean Negulescu

Pictor, scenarist, regizor şi producător de film, Jean Negulescu este singurul cineast român care a avut succes la Hollywood.

A realizat filme cu Cary Grant, Marilyn Monroe, Gary Cooper şi Greta Garbo şi a fost distins cu multiple premii de renume internaţional, printre care premiul BAFTA pentru cel mai bun film – „How to Marry a Millionaire“.

S-a născut în Craiova la 29 februarie 1900. Evenimentul decisiv care l-a împins să urmeze o carieră artistică a fost realizarea unui portret al lui George Enescu, care i-a plăcut atât de mult maestrului, încât i-a oferit un preţ considerabil pentru el. În ciuda înclinaţiilor artistice evidente ale tânărului Jean, tatăl îl trimite să studieze economia la Paris, la Academia Julian.

Fiul însă nu onorează foarte des cursurile academiei. Se împrieteneşte în schimb cu Tristan Tzara, Brâncuşi, Modigliani şi Soutine şi îşi continuă căutările artistice. Supărat că fiul său nu urmează o carieră solidă de economist, tatăl îi întrerupe orice sprijin financiar.

Pentru a rămâne la Paris, Jean lucrează seara în restaurante, spălând vasele, în timp ce ziua copiază operele marilor maeştri în muzee, cópii pe care le vinde la preţuri derizorii. În 1927 se mută la New York pentru că se căsătoreşte cu o americancă.

După ce divorţează şi se mută în California, începe să lucreze ca scenarist şi asistent de regie la Hollywood. Angajat apoi pentru trei ani la Paramount Pictures, este mai întâi scenarist colaborator şi apoi regizor. Primul lungmetraj apare în 1941 şi este intitulat „Singapore Woman“.

Succesele încep să se ţină lanţ, odată cu „The Mask of Dimetrios“: „Jonny Belinda“ (1948), pentru care Jane Wyman a fost răsplătită cu premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă, „Three Came Home” (1950) cu Claudette Colbert şi „Daddy Long Legs”(1954) cu Fred Astaire. Intră în studiourile „20th Century Fox“, unde continuă să lucreze până în anul 1970, când realizează ultimele sale filme, „Hello-Good-Bye“ şi „The Invincible Six“. Se stinge la 18 iulie 1993 la Marbella, în Spania.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite