Negocierile rundei de la Doha, suspendate sine die

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Negocierile pentru liberalizarea comerţului la nivel mondial, destinate stimulării dezvoltării economice şi combaterii sărăciei şi considerate o şansă care apare o dată la o generaţie, au

Negocierile pentru liberalizarea comerţului la nivel mondial, destinate stimulării dezvoltării economice şi combaterii sărăciei şi considerate o şansă care apare o dată la o generaţie, au eşuat luni, la capătul a cinci ani de eforturi, iar reluarea lor ar putea dura câţiva ani, comentează Reuters.
Decizia de a pune căpăt rundei de la Doha vine după ce marile puteri comerciale reunite în grupul G6 nu au reuşit să elimine diferenţele de opinie în privinţa reformării comerţului mondial cu produse agricole, element central al negocierilor.
Runda, lansată în capitala statului Qatar în 2001, s-a confruntat încă de la început cu dezacordul naţiunilor bogate asupra reducerii subvenţiilor din agricultură şi deschiderea pieţelor. Ministrul indian al comerţului, Kamal Nath, a spus că suspendarea discuţiilor ar putea dura oricât, de la câteva luni până la câţiva ani. Reprezentanţii UE, Japoniei, Braziliei şi Indiei au sugerat că vina aparţine Statelor Unite, care au solicitat un preţ prea ridicat pentru a reduce subvenţiile anuale de circa 20 miliarde de dolari din agricultură. "Cea mai bogată şi puternică naţiune a lumii, cu cel mai ridicat standard de viaţă, sigur îşi poate permite să şi cedeze", a declarat comisarul european pentru comerţ, Peter Mandelson, acuzând SUA pentru poziţia intransigentă. Autorităţile americane au arătat, în schimb, că Uniunea Europeană şi India nu sunt pregătite să ofere concesii în privinţa accesului la pieţe.
Preşedintele Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Pascal Lamy, a avertizat că eşecul total al rundei de la Doha va da un semnal extrem de negativ privind viitorul economiei mondiale şi pericolul amplificării protecţionismului. Criza este asemănătoare impasului în care s-a aflat seria anterioară de negocieri, runda Uruguay, lansată în 1986 şi finalizată abia în 1993.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite