Sindicate: Dacă şi această întâlnire a fost degeaba, nu ne vom mai întâlni cu premierul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii de sindicat au fost invitaţi de premierul Emil Boc, la discuţii. Întâlnirea repezentanţilor protestatarilor şi oficiali a fost propgramată la ora 16.00 şi a durat mai bine de două ore. La finalul întrevederii, reprezentanţii sindicatelor au avertizat Executivul că lipsa unor măsuri concrete va conduce la refuzul dialogului, iar oficialii guvernamentali au anunţat că va organiza, la începutul lunii octombrie, întâlniri î

La negocieri participă ministrul Muncii şi reprezentanţi ai Ministerului Economiei.

Mai citeşte şi:

FOTO Protestele s-au încheiat. Premierul Emil Boc i-a chemat pe liderii BNS la Guvern pentru discuţii

UPDATE Guvernul anunţă noi întâlniri cu sindicatele şi apreciază "modul democratic" al protestului

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul Emil Boc a afirmat că scenariile luate în discuţie în acest moment ţin cont de faptul că numărul bugetarilor trebuie limitat la 1,29 milioane persoane, iar fondul de salarii nu poate depăşi 39 miliarde lei, în limitele deficitului bugetar de 4,4 % convenit cu Fondul Monetar Internaţional pentru anul 2011.

"Sperăm să ajungem la o formulă care să respecte exigenţele tuturor; trebuie să păstrăm echilibrul între susţinerea procesului de dezvoltare a ţării şi costurile sociale suportabile în perioada de criză. Guvernul va reorienta cheltuirea banilor cu prioritate către investiţii, locuri de muncă şi dezvoltare", a afirmat Boc, citat în comunicat.


Potrivit comunicatului, reprezentanţii Blocului Naţional Sindical i-au transmis premierului revendicările protestatarilor veniţi marţi la Bucureşti şi "au apreciat eforturile depuse de Jandarmeria Română" pentru buna desfăşurare a manifestărilor. De asemenea, sindicaliştii i-au cerut primului-ministru Emil Boc valorificarea tuturor oportunităţilor de finanţare disponibile în sistemul bugetar, în vederea reechilibrării deficitului bugetar.

S-a vorbit despre resursele disponibile în sectorul energetic, iar premierul a dispus organizarea unei întâlniri între reprezentanţii sindicatelor şi reprezentanţii Guvernului cu responsabilităţi în domeniul energiei, pentru săptămâna viitoare.

Premierul a decis organizarea unei întâlniri, la începutul lunii octombrie, între reprezentanţii sindicatelor şi reprezentanţii Guvernului cu responsabilităţi în domeniul agricol pentru detalierea problemelor ridicate şi a soluţiilor propuse.

UPDATE Preşedintele BNS, Dumitru Costin: Dacă şi această întâlnire a fost degeaba, nu ne vom mai întâlni cu premierul

Liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a declarat,  după întâlnirea de la Palatul Victoria, că dacă întâlnirea nu va duce la rezultate, va fi ultima oară când BNS se va întâlni cu premierul.

"Dacă o să constatăm că şi această întâlnire a fost degeaba, vă garantez ca este ultima oară când BNS va participa la o întâlnire cu domnia sa", a spus Costin.

Acesta a precizat că BNS a pregătit mai multe variante de lucru în ceea ce priveşte salariul minim pe economie, cu variante diferite de fiscalitate astfel încât să nu fie afectat mediul economic.

UPDATE Dumitru Costin (BNS): Ministrul Botiş este un susţinător al creşterii salariului minim

La întâlnirea de la Ministerul Muncii au fost trecute în revistă problemele ridicate de BNS din domeniul de activitate al Ministerului Muncii. Subiectele discutate au fost nivelul salariului minim, Legea cadru de salarizare, precum şi câteva probleme care apar în legislaţia muncii în sectoarele reprezentate în cadrul BNS.

"Am atins problema Legii pensiilor pentru a şti dacă textul se va întoarce cu corecturile necesare. În discuţiile avute, ministrul Botiş a spus că este unul dintre susţinătorii creşterii salariului minim", a spus preşedintele Dumitru Costin.

În ceea ce priveşte mărirea salariilor din sectorul bugetar cu 13 la sută, Dumitru Costin a ţinut să sublinieze că, în cel mai bun caz, nu va fi vorba de o creştere a salariilor, ci doar de o acoperire parţială a scăderii operată de Guvern în vara anului 2010.

"Oricum, 13 la sută reprezintă doar o variantă de lucru, aşa cum sunt şi eventualele trepte de 20, 15, 12, 8, 4 şi 1 la sută, aceasta din urmă nefiind altceva decât o îngheţare a salariilor mari din sectorul bugetar", a spus Dumitru Costin.

Reamnitim că, BNS a propus un salariu minim de 750 lei.

UPDATE Liviu Pop: FSLI va participa cu peste 8.000 de sindicalişti la mitingul din 5 octombrie

"Vom protesta în data de 5 octombrie de Ziua Educaţiei la mitingul din faţa Guvernului, unde vor participa cu circa 8.000 de membrii de sindicat afiliaţi la FSLI, urmând să organizăm şi un marş pe traseul Piaţa Victoriei - Ministerul Muncii. Ne vom vor deplasa şi la Ministerul Educaţiei şi vom lăsa un memoriu şi o scrisoare deschisă celor doi miniştri", a spus secretarul general al FSLI, Liviu Pop.

Aproximativ 8.000 de sindicalişti din toate domeniile au participat marţi la noi proteste în Capitală. Manifestaţiile au început la ora 12.00, în Piaţa Victoriei. De acolo, protestatarii au pornit în marş spre Piaţa Muncii.

Protestul s-a încheiat, în jurul orei 15.00, cu o oră mai devreme decât a fost anunţat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite