Negocieri directe între Belgrad şi Pristina asupra statutului provinciei Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea sârbă şi cea a etnicilor albanezi din Kosovo s-au întâlnit, ieri, la Viena, pentru a negocia viitorul provinciei, la şapte ani de la sfârşitul conflictului în această regiune din

Conducerea sârbă şi cea a etnicilor albanezi din Kosovo s-au întâlnit, ieri, la Viena, pentru a negocia viitorul provinciei, la şapte ani de la sfârşitul conflictului în această regiune din sudul Serbiei, populată în majoritate de albanezi, care revendică independenţa regiunii.
Delegaţia sârbă a fost condusă de preşedintele şi premierul Serbiei, Boris Tadici şi, respectiv, Vojislav Kostunica, iar cea albaneză de "omologii" lor, Fatmir Sejdiu şi Agim Ceku. Reuniunea, desfăşurată cu uşile închise, a fost prezidată de fostul preşedinte finlandez Martti Ahtisaari şi a prilejuit celor două părţi să-şi formuleze primele propuneri pe tema viitorului provinciei Kosovo. Reprezentanţii albanezilor au cerut recunoaşterea independenţei provinciei, iar autorităţile sârbe au avertizat că nu vor accepta o decizie "ilegală şi fără valoare", cum este aceea de a acorda independenţa Kosovo. Preşedintele Tadici a declarat recent că independenţa provinciei, dacă va fi impusă ca o soluţie, va reprezenta un traumatism pentru Serbia şi ar putea provoca o instabilitate politică în regiune, pledând pentru o autonomie lărgită pentru Kosovo.
Mediatorul Naţiunilor Unite, Martti Ahtisaari, şi-a exprimat rezervele în ceea ce priveşte posibilitatea găsirii unei soluţii, deşi depune eforturi în vederea încheierii unui acord până la sfârşitul anului, aşa cum a solicitat comunitatea internaţională.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite