Nefericitele întâmplări ale lui Ludovic Orban printre manifestanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În  a cincea zi de miting în Piaţa Universităţii, singurul reprezentant al Opoziţiei care a avut curajul să vină printre protestatari a fost rapid pus pe fugă de mulţimea revoltată.

Unul dintre politicienii care au bifat cu prezenţa la protest, liderul PNL Ludovic Orban, a trăit „periculos" marţi seară, în Piaţa Universităţii. El a încercat iniţial să se alăture protestului în zona fântânii de la Arhitectură, dar a fost alungat de manifestanţi.

Liderul PNL a traversat bulevardul, ajungând în zona Hotelului Intercontinental. El a fost însă imediat reperat de alţi protestatari, pentru că era înconjurat de mulţi jurnalişti. În momentul în care l-au recunoscut, protestatarii au început să îi strige lui Orban „Pleacă, pleacă!" şi „Nu te vrem!", conform Mediafax.Furia protestatarilor s-a amplificat, astfel că unul i-a strigat: „Când ai dat peste ăla cu maşina cum a fost, mă? Beţivule!". Un altul l-a întrebat pe Orban despre autostrăzi şi infrastructură: „N-ai fost, bă, ministru? Unde sunt autostrăzile?".

Din zona Intercontinental, Orban a fost escortat de suita sa către complexul statuar din faţa Teatrului Naţional. Acolo, Orban a fost apostrofat de alţi protestatari. Unul dintre aceştia ţinea în mână un cap făcut din polistiren şi pictat, pe care i l-a arătat lui Orban: „Dacă nu pleci, aşa o să ajungi, fraiere!".

Unul dintre cei prezenţi l-a întrebat pe Orban de ce nu a venit şi Crin Antonescu în Piaţa Universităţii. „O să vină, domnule", i-a răspuns un altul. „O să vină. Îl aşteptăm", a conchis primul. După alte câteva minute, Orban, vizibil stânjenit, a fost scos din piaţă de cele şase gărzi de corp care îl însoţeau, prin părculeţul din faţa Teatrului Naţional.

Click pe foto pentru a vedea o caricatura marca Vali Ivan cu "personalităţile" prezente la proteste



Prinţesă la protest

Şi prinţesa Brianna Caradgea a fost marţi seara în Piaţa Universităţii pentru a protesta. „Este prima zi în care am venit, nu am vrut să ies în faţă. Alături de ei sunt din prima zi, şi sunt cu mult respect. La cum am fost călcaţi în picioare toţi, am vrut să mă fac văzută. Avem un avânt acum în 2012 cum nu am văzut niciodată în România. Respect imens pentru România, respect imens pentru românii care au ieşit în stradă. Să nu plecăm de aici până nu obţinem ceea ce dorim!", a specificat prinţesa.

Potrivit estimărilor Jandarmeriei, în a cincea zi de proteste au ieşit în stradă circa 9.400 de oameni, dintre care 1.000 doar în Piaţa Universităţii din Bucureşti. Forţele de ordine au dus la secţii de poliţie patru persoane din Piaţă asupra cărora s-au găsit sprayuri lacrimogene, un cuţit şi un baston telescopic.

Mitingul s-a încheiat fără incidente notabile între protestatari şi forţele de ordine, după ce ultimii rămaşi în stradă, 20-30 de ultraşi, au fost evacuaţi din zona fântânii de la Facultatea de Arhitectură. Protestatarii au început să plece din Piaţa Universităţii încă dinainte de ora 23.00, astfel că într-o jumătate de oră mai toţi protestatarii de marţi seară plecaseră deja.

Fără băuturi alcoolice în Centru

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a decis ieri interzicerea comercializării de băuturi alcoolice pe o rază de un kilometru în jurul Pieţei Universităţii, în urma unei solicitări a Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.

Altfel spus, toate barurile de pe bulevardele care leagă Piaţa Unirii de Piaţa Romană nu vor avea dreptul de a comercializa băuturi alcoolice în intervalul stabilit. Însă, bucureştenii vor putea consuma alcool între orele 17.00 şi 00.00 în Centrul Vechi, deoarece acesta face parte din sectorul 3 al Capitalei. 

Protestul continuă

Marţi seară, la Universitate se aflau aproximativ 300 de protestatari care, până la închiderea ediţiei, manifestau paşnic. Printre alţii, şi-au făcut apariţia şi jurnalistul Cornel Nistorescu, Mircea Badea şi artistul Florin Chilian.

Proteste şi la Sibiu şi Cluj

Directorii Muzeului Naţional Brukenthal s-au alăturat marţi seara celor aproximativ 2.500 de protestatari de la Sibiu, în semn de solidaritate cu colegul lor, grav rănit în timpul mitingului de luni. Alexandru Sonoc, şeful galeriilor de artă din muzeu, a fost izbit luni seara cu un ghiveci în cap, pe Bulevardul Mihai Viteazul, şi s-a ales cu fracturi craniene, iar în cursul zilei de miercuri a fost operat.

Aproximativ 1.000 de protestatari s-au adunat marţi seara cu pancarte şi steaguri tricolore, în centrul Clujului, unde au cerut demisia lui Traian Băsescu. Mai mulţi protestatari au scandat lozinci împotriva Guvernului şi şi-au exprimat dorinţa instaurării monarhiei în România. Oamenii au purtat pancarte pe care scria „Vrem monarhie în România", „Monarhia salvează România", „Regele Mihai". În opinia unor clujeni prezenţi, marţi seară, în Piaţa Unirii, singura salvare a acestei ţări este instaurarea monarhiei şi revenirea Regelui Mihai la putere.

Mazăre i-a ameninţat pe jandarmi pentru că şi-au făcut treaba

Cum s-a întors din jungla din Honduras, primarul Constanţei, Radu Mazăre, s-a echipat în Che Guevara şi primul lucru pe care a găsit de cuviinţă să-l facă a fost să incite la violenţă, ameninţându-i pe jandarmii care şi-au făcut datoria.

image

Radu Mazăre, în timp ce-i apostrofa pe jandarmi  Foto: florin gheorghe



Din mijlocul mulţimii adunate în centrul Constanţei, pe un ton sacadat, de ultim avertisment, şi tăind aerul cu degetul arătător, primarul Mazăre a strigat marţi seară la Antena 3: „Toţi jandarmii care au lovit şi bătut manifestanţii şi care or să lovească în continuare (...) vreau să le spun aşa: Băsescu nu e veşnic. Nimeni nu e veşnic. Vor plăti! Eu promit în faţa tuturor că după ce cade Băsescu, o să mă ocup să fac o echipă de procurori să ancheteze fiecare jandarm în parte care a bătut oamenii! Este intolerabil aşa ceva!". Pe final, tonul lui Radu Mazăre devenise isteric.

Primarul a mai spus că jandarmii au primit cinci milioane de cartuşe şi transportoare de 80 de milioane de euro, „bani cu care dădea subvenţie de căldură în opt oraşe cum e Constanţa".

Primarul a dat mâna cu câţiva participanţi la miting, chemându-i să-şi spună părerea despre apelativele cu care i-au blagoslovit guvernanţii. „Ia vino, bre! Ce zici despre asta?", l-a întrebat el pe un pensionar din linia a doua a protestului. „Da, am ieşit să protestez pentru că sunt un ciumpalac!", a strigat bătrânul ironizând vorbele premierului Emil Boc.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite