Necunoscutele bugetului pentru pensii încep din 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste doi ani va fi nevoie de un miliard de euro pentru majorări, iar după aceea vor fi necesare peste 11 miliarde de euro Pentru majorarea pensiilor în 2009 ar putea fi necesare

Peste doi ani va fi nevoie de un miliard de euro pentru majorări, iar după aceea vor fi necesare peste 11 miliarde de euro

Pentru majorarea pensiilor în 2009 ar putea fi necesare transferuri de la bugetul de stat de cel mult un miliard de euro, estimează ministrul muncii, Paul Păcuraru. El apreciază însă că sumele necesare pentru creşterea punctului de pensie după 2009 se vor situa la 11-12 miliarde de euro.

"România nu derapează nicăieri din cauza majorărilor care vor avea loc începând cu 1 septembrie 2007 sau din ianuarie 2008. Din 2009 este problema viitorului guvern, ce priorităţi va avea şi dacă va dori să asigure fonduri suplimentare sau nu pentru susţinerea sistemului public de pensii.

Perioada 2009-2013 e o problemă de prioritate a guvernului care va administra atunci resursele. Dacă are ca prioritate problema pensiilor, va putea găsi toate sursele, dacă nu, va merge mai departe pe alte priorităţi. Fundamentarea exactă a perioadei 2009-2013 ridică mari semne de întrebare, pentru că la indicatorii care să fie luaţi în calcul există diferenţe mari între estimări - la numărul de salariaţi există estimări care diferă cu un milion, la fel la nivelul salariilor există diferenţe mari.

Din cauza elementelor de incertitudine, fundamentarea tehnică precisă este mai mult decât discutabilă în momentul de faţă", a arătat ministrul muncii. Păcuraru a afirmat că în 2008, după majorarea punctului de pensie, bugetul de asigurări sociale va continua să înregistreze excedent. Potrivit ministrului muncii, numai 60 la sută din firmele care activează în România îşi plătesc corect toate obligaţiile la bugetele publice, colectarea contribuţiilor de asigurări sociale nu a fost până acum o prioritate maximă pentru Fisc.

Proiecţia multianuală, sub semnul incertitudinii

Ministerul Finanţelor a elaborat, odată cu bugetul pe 2007, o proiecţie bugetară multianuală, inclusiv a bugetului de asigurări sociale, până în 2010. Potrivit documentului, în 2008 cheltuielile cu pensiile vor fi majorate cu 20%, iar în 2009 şi 2010 - cu aproape 9% anual.

Dar estimările Finanţelor privind bugetul asigurărilor sociale nu pot fi respectate ca urmare a aplicării legii pensiilor votate de parlament în iunie 2007. De fapt, creşterea cheltuielilor cu pensiile pentru anul 2008 va fi de 30%, şi nu de 20%, cum estima guvernul în 2006.

În aceeaşi proiecţie se estima că bugetul asigurărilor sociale ar urma să înregistreze, începând din 2008, deficite cuprinse între 1,5 şi 3 miliarde de lei. Cu toate acestea, ministrul muncii, Paul Păcuraru, crede că bugetul pensiilor pe 2008 va înregistra excedent.

Punctul de pensie, între excedent şi deficit bugetar

În proiectele bugetare sunt prevăzute sumele pentru majorarea pensiilor, prin creşterea valorii punctului de pensie la 37,5% din salariul mediu brut prognozat pe anul 2008, urmând să se ajungă la 45% din salariul mediu brut în anul 2009. Adică exact atunci când se estimează că bugetul va trece de pe excedent pe deficit.

Deficitul bugetar total luat în calcul pentru anul viitor este de 2,7% din PIB, cu o ţintă de inflaţie de 3,5% şi o creştere economică de 6,3 procente. Produsul Intern Brut prevăzut pentru anul 2008 va fi de 140 miliarde de euro, adică 438,6 miliarde de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite