Necolaiciuc şi Popa, la colet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi dintre cei mai căutaţi fugari ai României, acuzaţi de prejudicii de sute de milioane de euro, urmează să fie aduşi în ţară, cu escortă, în această săptămână. Ei vor ajunge direct în arest. Poliţiştii români au plecat în SUA şi în Indonezia pentru a-i aduce în ţară pe fostul şef al CFR Mihai Necolaiciuc şi pe ex-preşedintele Gelsor Nicolae Popa.

Prinşi după ani buni de la dispariţia lor, Necolaiciuc şi Popa se declară acum victime politice. Popa a acuzat, la finele anului trecut, că autorităţile de la Bucureşti au fost presate de „puterile politice" atunci când au emis pe numele său mandatul de arestare internaţional.

Şi Necolaiciuc se consideră nedreptăţit. El nici nu a mai contestat decizia instanţei americane de a-l extrăda în România, afirmând că plăteşte pentru greşelile altora.

În februarie 2005, după ce a dispărut din România, Mihai Necolaiciuc (59 de ani) a susţinut că se află la tratament în Austria, întrucât ar fi fost suspect de cancer la colon.

Nu s-a mai întors însă în România, iar o serie de erori judiciare au făcut practic imposibilă prinderea lui.

În timp ce în România mandatele de arestare în lipsă ale lui Necolaiciuc erau anulate din motive procedurale, „nababul" de la CFR zbura către ţara tuturor posibilităţilor - America!

„Ţarul", judecat în lipsă

Odată cu trimiterea în judecată a lui Necolaiciuc, în anul 2007, procurorii DNA au cerut şi emiterea unui mandat de arestare european şi internaţional. Ulterior, în februarie 2008, magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 au admis şi cererea de extrădare a fugarului.

Acum, fostul nabab de la CFR este judecat în lipsă. O echipă de ofiţeri români a plecat, ieri, spre Florida (SUA) pentru a-l prelua pe Mihai Necolaiciuc. El va fi adus în România cel mai probabil miercuri.

Uns director la CFR în iulie 2000, de către ministrul Transporturilor de atunci, Anca Boagiu, Mihai Necolaiciuc şi-a căpătat în scurt timp „titulatura" de „Ţarul", din cauza atitudinii sfidătoare pe care o afişa faţă de angajaţi.

Trei ani mai târziu, când la conducerea Ministerului Transporturilor se afla Miron Mitrea, în octombrie 2003, Necolaiciuc demisiona din funcţie. După aproape alţi doi ani de la demisie, anchetatorii aveau să constate jaful făcut de Necolaiciuc la CFR. Era însă prea târziu, „Ţarul" luase deja drumul străinătăţii.

„Creierul" prăbuşirii FNI, prins la Jakarta

Fostul director Gelsor Nicolae Popa (45 de ani), născut în satul Ţepeşti-Vâlcea, a fost arestat în Indonezia, la 2 decembrie 2009, în oraşul Jakarta. Popa a fugit din România în iunie 2000, imediat după declanşarea anchetei privind căderea Fondului Naţional de Investiţii.

Localizarea fugarului a fost posibilă după ce discuţiile telefonice  pe care le avea cu prietenul său  Sorin Ovidiu Vîntu au fost interceptate de ofiţerii SRI.

Popa a fost condamnat în lipsă, în România, în dosarele căderii FNI - 15 ani de închisoare, şi a FNA - 12 ani de închisoare. Nicolae Popa va fi adus în România cel mai probabil vineri, 22 aprilie, urmând să ajungă după gratii pentru a ispăşi pedeapsa de 15 ani la care a fost condamnat îm dosarul FNI.

Prejudicii imense

Popa urmează să dea explicaţii magistraţilor cu privire la prăbuşirea celor două mari fonduri de investiţii şi să precizeze unde au dispărut banii investitorilor. Statul român a despăgubit o parte dintre investitori cu suma de 95 de milioane de euro, dar autorităţile au estimat că anul acesta vor mai fi plătite alte 300 de milioane de euro.

De asemenea, el este unul dintre martorii-cheie în dosarul omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu - trimis în judecată pentru favorizarea infractorului. Potrivit convorbirilor telefonice înregistrate de SRI, SOV s-ar fi înţeles cu prietenul său să-l întreţină în Indonezia, dându-i 200.000 de euro anual. 

Vlas, neîncrezătoare

Ioana Maria Vlas, cea considerată, alături de Nicolae Popa, principala vinovată pentru prăbuşirea FNI se îndoieşte că acesta va fi adus în România. „Până nu-l văd, nu cred", a declarat Vlas. Ea a fost singura arestată în dosarul FNI şi a executat peste şase ani de închisoare dintr-o condamnare de zece ani.

Proprietar în SUA

Mihai Necolaiciuc, fost director la CFR, a dispărut din România în februarie 2005 şi a fost prins în SUA în iunie 2009  FOTO: Adevărul



Fostul director general al Companiei Naţionale de Căi Ferate - CFR SA, Mihai Necolaiciuc, dispărut fără urmă în februarie 2005, după ce procurorii DNA au început urmărirea penală pe numele său, a locuit la Palm Beach - Florida (SUA) până la 19 iunie 2009 când a fost arestat de oficialii americani întrucât încălcase legea imigraţiei.

image

La 27 aprilie 2006, „nababul" CFR devenea proprietarul unui apartament de lux în West Palm Beach, Florida, de 418.000 de dolari. Odată cu declanşarea crizei economice mondiale, în toamna anului 2008, valoarea apartamentului a scăzut la 318.000 de dolari, iar acum ar putea fi vândut cu maximum 200.000 de dolari, conform datelor înregistrate la Fiscul american.

Potrivit unor apropiaţi ai fostului şef de la CFR, acuzat de fapte de corupţie prin care ar fi prejudiciat statul român cu zeci de milioane de euro, acesta mai deţine două apartamente în SUA.

Fostul boss de la CFR riscă să rămână fără proprietăţile din SUA întrucât autorităţile române au cerut instituirea sechestrului asupra acestora.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite