Necesarul zilnic de vitamine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vitaminele reprezinta un grup de compusi organici strict necesari organismului uman. Ele nu sunt materiale structurale, precum proteinele, glucidele sau lipidele si nu au valoare energetica, dar

Vitaminele reprezinta un grup de compusi organici strict necesari organismului uman. Ele nu sunt materiale structurale, precum proteinele, glucidele sau lipidele si nu au valoare energetica, dar indeplinesc importante functii biochimice, majoritatea intrand in componenta unor enzime. Necesarul de vitamine depinde de varsta, activitatea fizica, felul dietei, valoarea metabolismului. Iata "dozele" de vitamine, prezentate de specialistii Fundatiei pentru Alimentatie Sanatoasa.
Vitamina A
La adult se considera optima ingestia zilnica a 2500-4000 ui de vitamina A, cantitate care de obicei se regaseste in ratiile alimentare zilnice. La femeile care alapteaza se recomanda 4000 ui, iar la copiii mici necesarul este de 1500-2000 ui pe zi. Supradozarea vitaminei A determina fenomene toxice: cefalee, anorexie, pierdere in greutate, prurit, descuamarea pielii, conjunctivita, stomatita. Dozele mai mari decat necesarul, la gravide, pot da malformatii congenitale.
Vitamina D
In mod obisnuit, la adult e nevoie de 200 ui pe zi. In perioada de alaptare si de crestere, la copii, este necesar un aport zilnic mai mare, de 400 ui. Daca exista o expunere insuficienta la soare, este de asemenea nevoie de un plus de vitamina, care depaseste cantitatile mici continute in alimente. Simptome de supradozaj: greata, scadere ponderala, iritabilitate.
Vitamina E
Necesarul zilnic a fost stabilit la 10-30 mg. La copiii prematuri hraniti cu lapte de vaca pot aparea semne de deficit de vitamina E. Cea mai mare concentratie de vitamina E se gaseste in uleiurile vegetale (germeni de porumb).
Vitamina C
Aportul recomandat de vitamina C este de 30-75 mg pe zi, cu valori crescute pentru perioadele de sarcina si alaptare. Necesarul creste si in conditiile de munca grea, si in frig. Bolile infectioase sau interventiile chirurgicale solicita de asemenea cantitati mari de vitamina C. Vitamina C nu se acumuleaza in organism, eliminandu-se urinar. Deficitul de vitamina C se caracterizeaza prin aparitia echimozelor, sangerarilor gingivale.
Vitamina B1
Necesarul zilnic la adulti e apreciat la 1,4 mg la barbati si 1,2 mg la femei (plus 0,5 mg pe perioada sarcinii si alaptarii) si 0,3-1,2 mg pentru copii. Deficitul poate aparea in cazul unui aport insuficient de vitamina, de obicei asociat cu necesitati metabolice crescute.
Vitamina B2
Se recomanda un aport zilnic de 1,5-1,7 mg, iar pe perioada sarcinii sau alaptarii - 0,6-2 mg. Vitamina B2 asigura vederea normala si sanatatea pielii.
Vitamina B6
Necesarul zilnic e de 1,75-2 mg. Deficitul apare mai ales in carente polivitaminice. Contraceptivele orale pot determina semne de hipovitaminoza B6.
Vitamina B12
Vitamina B12 (cobalamina) e singura vitamina care contine un element mineral esential - cobaltul. E de asemenea unica prin cantitatea foarte scazuta necesara, de 3-4 mcg/zi; totusi, nivelurile ridicate, de pana la 1 mg, sunt folosite terapeutic. Este esentiala pentru sanatatea intregului sistem nervos. Organismul isi creeaza depozite de vitamina B12, asa incat deficitele apar dupa ani de zile.
Vitamina PP
Ratia zilnica obisnuita cuprinde circa 10 mg, dar necesarul este de 15-20 mg, cu un adaos de 2-5 mg in timpul sarcinii si alaptarii. Deficitul determina leziuni ale pielii si gastrointestinale, anorexie, astenie, iritabilitate, vertij.
Acidul folic
Doze adecvate de acid folic sunt esentiale pentru prevenirea unor malformatii la fat. Cantitatea recomandata de acid folic este de 400 mcg la adulti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite