Neamţ: Pietrenii, speriaţi de testul nicotinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Pietrenii, speriaţi de testul nicotinei
Neamţ: Pietrenii, speriaţi de testul nicotinei

30 de oameni au aflat că suferă de dependenţă acută de tutun

Mai mulţi locuitori din Piatra Neamţ au luat parte la un sondaj organizat cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun.

Conform unui mini-test realizat ieri în centrul oraşului, trei sferturi dintre pietrenii care fumează suferă de o dependenţă acută de nicotină. Peste 40 de fumători s-au oferit să ia parte la un sondaj iniţiat de autorităţile sanitare din Neamţ cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun.

Voluntarii au acceptat să tragă adânc aer în piept şi să sufle într-un dispozitiv asemănător celui folosit la alcool-test care le-a măsurat cantitatea de monoxid de carbon din plămâni. 30 dintre „cobai” au ieşit prost la testare, înregistrând un nivel mult peste limita admisă. Cel mai grav caz descoperit a fost al unui bărbat de 32 de ani, care a depăşit de 15 ori cantitatea normală de monoxid de carbon din aerul expirat faţă de un fumător obişnuit.

Organizatorii cred că rezultatul sondajului îi poate mobiliza pe voluntari să renunţe la viciu. „A scăzut foarte mult vârsta celor care se apucă de fumat: 10 – 12 ani, lucru foarte grav. Contează foarte mult şi modelul din familie şi faptul că nu se respectă legislaţia, iar minorii îşi pot procura tutun foarte uşor. Campaniile stradale ar trebui corelate şi cu alt gen de proiecte”, susţine Tiberius Agafiţei, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Neamţ.

A fumat jumătate de viaţă

Printre participanţii la test s-au numărat şi pietreni care au renunţat la fumat de ani buni, dar care au vrut să descopere dacă efectele nocive se mai resimt încă. „Am fost asistentă medicală şi fumam un pachet ziua şi altul noaptea. Am fumat timp de 40 de ani şi m-am hotărât să las ţigările când am făcut primul preinfarct şi mi-a spus medicul că trebuie să renunţ.

Nu mi-a fost uşor, dar am reuşit cu ajutorul familiei”, a declarat Ana Ouatu (80 de ani), pensionară.
Campania i-a scos în stradă şi pe tineri. „Aş vrea să-i fac pe cât mai mulţi fumători să renunţe. Eu am reuşit să-mi conving fraţii să nu mai fumeze. Campaniile sunt foarte utile deoarece cunosc foarte mulţi oameni care s-au lăsat de fumat în urma acestor întâlniri”, crede Gabriela Melinte, elevă în primul an la Postliceala Sanitară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite