Neamţ: Monumentele naturii, date uitării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neamţ: Monumentele naturii, date uitării
Neamţ: Monumentele naturii, date uitării

Monument al naturii din municipiul Piatra Neamţ, ulmul bătrân de aproape 200 de ani este situat în curtea unei şcoli.

Ulmul secular din curtea Şcolii Nr. 2 este încorjurat cu un gard firav dinainte de 1985, după cum apare într-o fotografie. În schimb, nu are nicio plăcuţă în care să se menţioneze statutul lui de monument al naturii. „Am făcut o adresă către Agenţia de Protecţie a Mediului ca să ne dea o plăcuţă pentru ulm, dar nu am primit nimic. Trebuie să revin asupra cererii“, a declarat Emilia Chiruţă, directorul Şcolii Nr. 2.

Cel mai bătrân monument protejat de lege este un stejar din curtea conacului de la Tupilaţi, despre care se ştie că ar avea o vârstă de aproape 600 de ani.Ce nu aflaseră cei de la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Neamţ, instituţie care are în evidenţă arborii de pe lista monumentelor naturii, este că stejarul secular de la Tupilaţi este uscat de câţiva ani.

Funcţionarii nu cunosc situaţia din teren

„Nu ştiam că este uscat şi nu ştiu ce trebuie făcut în această situaţie. Cred că ar trebui făcut un dosar în vederea scoaterii lui de pe lista monumentelor naturii“, ne-a spus o angajată de la compartimentul biodiversitate, care a refuzat să-şi spună numele. Primarul comunei Tupilaţi, Petru Gherghel, ne-a precizat că stejarul mai este încă în picioare, dar că soarta lui nu depinde de Primărie. „Am făcut punerea în posesie către moştenitori a conacului, cu tot cu acest stejar uscat, care nu mai este în grija noastră“, a declarat edilul.

După cum au precizat angajaţii compartimentului bio-diversitate din cadrul APM Neamţ, toţi arborii de tisă sunt consideraţi monumente ale naturii. În Piatra Neamţ există unul de cel puţin 100 de ani, care nu este trecut pe lista monumentelor şi a cărui istorie este necunoscută. El se află în curtea Centrului de Cercetări Biologice Stejarul, fără nicio inscripţie lămuritoare.

„Centrul de Cercetări s-a mutat în actualul sediu în 1982, când am găsit aici această tisă. Ştiu doar că această clădire a fost construită în 1902 şi cred că tisa are peste 100 de ani“, a declarat Elvira Gille, directorul Centrului de Cercetări Stejarul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite