Neagu Djuvara: Problema numărul unu a românului este cinstea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Istoricul Neagu Djuvara a mărturisit, într-un interviu la Antena3, realizat de Paula Rusu, că dacă ar fi avut posibilitatea de a fi în fruntea statului, ar fi convocat o adunare cu toţi învăţătorii şi profesorii, la care ar fi încercat să îi convingă să pună pe primul loc în activitatea lor didactică dezvoltarea şi valorificare sentimentului de cinste .

"Problema numărul unu a românului este cinstea. Din motive istorice românul a ajuns să nu mai considere importante cinstea, punctualitatea, valoarea cuvântului dat, ca fiind " a subliniat Neagu Djuvara.

El a atras atenţia că hoţia este una dintre cele zece păcate capitale: "La noi în ţară, pentru copilul de la primul an de şcoală, nu mai vorbesc în familie, şi până la ultimul an de univesitate trebuie să se pună accentul pe cinste, că dacă nu suntem un popor de oameni cinstiţi nu ieşim din marasma în care suntem. Să ştiţi că după o generaţie sau două se schimbă naţia".

"Cinstea să fie numărul unu, iar copilului de la 7 ani până termină termină şcoala să i se formeze onestitatea", a atras atenţia Neagu Djuvara.

Istoricul consideră că tinerii care "fug" cu o bursă la studii în străinătate şi nu se mai întorc, "fac un lucru rău pentru ţară", "sunt dezertori".

Pe dealtă parte, a afirmat că pentru a educa marea populaţie ar trebui ca junalele de ştiri să înceapă cu informaţiile din străinătate, informaţii mari: ce s-a întâmplat acum în Statele Unite, ce s-a întâmplat în China, ce s-a întâmplat între cele două state. Abia pe urmă să fie date şi ştiri de genul: câţelul cutare a muşcat-o pe doamna cutare..."

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite