Neagu Djuvara: Nu se poate schimba nimic în România înainte de două generaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neagu Djuvara, un posibil model pentru generaţiile tinere
Neagu Djuvara, un posibil model pentru generaţiile tinere

Silviu Brucan vorbea despre o schimbare în România după 20 de ani de la căderea regimului comunist, istoricul Neagu Djuvara şi-a exprimat convingerea că la noi nu se pot schimba lucrurile "mai devreme de două generaţii".

"Asta este chiar o lege universală: nu se schimbă lucrurile decât în circa 100-140 de ani. Nu vedeţi că în momentul de faţă Parlamentul este făcut tot cu fii celor care erau comunişti sau criptocomunişti? Cum vreţi să se schimbe ceva în ţară atâta vreme cât sunt încă copiii lor? Numai strănepoţii lui Adrian Năstase vor fi oameni bine. De aceea vă spun că nu se poate schimba nimic în România înainte de două generaţii", a explicat Neagu Djuvara la emisiunea "Ediţie specială" de la Antena 3

El a precizat că poate "în 2070 se va schimba ceva": "Unul din lucrurile care m-au frapat şi continuă să mă frapeze e schimbarea caracterului românilor după 45 de ani de comunism. Şi trebuie să spunem mai mult, pentru că şi perioada Iliescu tot un fel de comunism a fost. În cei peste 50 de ani comunism s-a schimbat profilul etnic al românului.

Eu, care am lipsit 45 de ani din ţară, am găsit, uitându-mă pe stradă, nu numai în Bucureşti, dar şi în satul Esna din Bărăganul Brăilei, alţi oameni. Ţăranul pe care l-am părăsit era îmbrăcat în alb. Se murdărea el în timpul săptămânii, dar duminică se schimba şi era alb şi frumos. Am regăsit unul care este gras, negricios la faţă, pentru că bea în fiecare zi, pe când înainte se bea numai duminica, şi negru în cerul gurii. E rău. Ceea ce nu era românul în general. S-a schimbat ceva în mentalul omului de rând din România. Românul de azi e altul."

Întrebat dacă monarhia salvează România, istoricul Neagu Djuvara a răspuns: "Nu mai poate, e prea târziu. Dacă ar fi fost mai îndrăzneţ regele Mihai, imediat în '90 şi dacă s-ar fi făcut o anumită publicitate... N-am avut norocul să fie în momentul acela un partid monarhist energic şi capabil de a inventa mijloacele necesare, pentru că, din păcate, opinia publică nu era pregătită".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite