Neagu Djuvara: "Constantinescu a fost un preşedinte prost, iar Băsescu e mai puţin rău"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul Neagu Djuvara a vorbit sâmbătă seară la Antena3, la emisiunea "Ediţie specială", despre oamenii care ne-au condus şi ne conduc ţara, apreciind că Emil Constantinescu a fost un preşedinte slab, iar Traian Băsescu e mai puţin rău.

Întrebat de către Paula Rusu la emisiunea "Ediţie specială" de la Antena 3 cum vede startul românilor în noua decadă ce urmează, profesorul Neagu Djuvara a declarat: "Dacă vă referiţi la dificultăţile din ultimii doi, trei ani din motive de economie mondială, e o problemă. Dar România are problemele ei personale. Nu a ieşit din perioada de tranziţie, adică de trecere de la cei 45 de ani de comunism, la o adevărată republică democratică. Dimpotrivă, poporul e complet debusolat după cei 45 de ani de împuiere cu idei greşite."

Aristocratul şi-a exprimat părerea despre cei care ne-au condus sau ne conduc ţara: Ion Iliescu trebuie judecat, Emil Constantinescu a fost un preşedinte slab, iar Traian Băsescu e mai puţin rău.

"Poporul ăsta l-a ales de trei ori preşedinte pe Iliescu, în loc să îi facă un proces pentru lucrurile neclare care s-au întâmplat în decembrie 1989. [...] Nu el a inventat chestiile cu teroriştii lui Ceauşescu, că nu e destul de deştept. Asta a fost secţiunea securităţii care era foarte bine instruită de Moscova. 22 milioane de români înghit această chestie de 21 de ani, fără să se revolte. Emil Constantinescu a fost aşa slab, că îl consider ca un prost preşedinte. Băsescu e mai puţin rău, cu toate că nu mă înteleg cu el."

Despre premierul Emil Boc, Neagu Djuvara spune că acum are o părere bună. "Dar acum 2, 3 ani, când a apărut Boc, îmi aminteam mereu de o numărătoare din copilărie: <<Ala bala portocala [...] Cioc, Boc/ Treci la loc/ Eşti un mare dobitoc.>> Săracul a făcut reforme pe care alţii nu au avut curajul să le facă."

Chiar dacă primul ministru i-a tăiat din pensie, profesorul Djuvara se declară pro Boc. "Pensia mea de veteran de război e derizorie. Trăiesc din carţile mele pentru că am norocul să mă citească lumea. Pentru prima dată, nu am grijă pentru luna viitoare. Cu pensia îmi plătesc telefonul şi electricitatea."

Neagu Djuvara doreşte să existe mai multe femei implicate în politică, nu pentru că sunt paşnice, căci sunt la fel de războinice ca şi bărbaţii, când trebuie să fie. Argumentul suprem este că doamnele sunt foarte bune gospodine.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite