Marea Neagră,viitorul energetic al Occidentului
0
Oamenii de afaceri au subliniat importanţa regiunii pentru securitatea energetică a Europei. Rezervele uriaşe de hidrocarburi din Marea Neagră pot deveni principala sursă de energie a Occidentului.
Regiunea Mării Negre joacă un dublu rol strategic pentru securitatea energetică a Europei, au susţinut ieri oamenii de afaceri şi şefii companiilor care au participatla prima zi a Black Sea Energy and Economic Forum. Pe de o parte, regiunea reprezintă o punte între cererea de energie din Vest şi resursele bogate din zona caspică.
În plus, Marea Neagră îşi poate dezvolta propriile rezerve de hidrocarburi,care se pot dovedi uriaşe. Richard Morningstar, trimisul special al Statelor Unite pe probleme de energie, a arătat că ţările din jurul Mării Negre trebuie să-şi unească forţele pentru explorarea,producţia şi transportul resurselor energetice spre Europa.
„Marea Neagră este neexploatată şi ar putea ascunde rezerve importante de hidrocarburi“, a punctat oficialul american. Totodată, Tom Cwikla - vicepreşedintele companiei americane Hunt Oil - a subliniat, în acest sens, că Europa trebuie să-şi dezvolte, în primul rând, propriile resurse energetice.
„Marea Neagră are rezerve uriaşe, care vor fi principala sursă a Europei“, a spus, la rândul său, Mehmet Uysal, preşedintele companiei naţionale de petrol din Turcia - TPAO. Principala provocare pentru exploatarea Mării Negre este, însă, adâncimea mare a apelor.
Marile corporaţii petroliere ar trebui să depăşească metodele convenţionale de exploatare, consideră omul de afaceri Dinu Patriciu, şi să folosească cercetarea în slujba industriei. „Regiunea Mării Negre este o alternativă la Rusia, întrucât rezervele de energie din această regiune sunt foarte mari“, a spus Patriciu, arătând că hidrocarburile neconvenţionale din această zonă pot deveni extrem de importante.
TEHNOLOGIILE VIITORULUI, ÎN ROMÂNIA
România este un loc foarte bun pentru aplicarea tehnologiilor viitorului, mai ales în ceea ce priveşte explorarea şi exploatarea câmpurilor petroliere, consideră vicepreşedintele Hunt Oil, Tom Cwikla.
Sursele trebuie diversificate
Cheia pentru asigurarea securităţii energetice în Europa este diversificarea surselor de energie, însă Rusia trebuie privită în continuare ca un jucător important, a declarat trimisul special al SUA pe probleme energetice, Richard Morningstar.
El a precizat că interesul Statelor Unite este ca ţările caspice să se dezvolte şi să-şi crească producţia, pentru a exporta resurse către Europa, însă este nevoie ca Uniunea Europeană să colaboreze şi cu Rusia pentru diversificarea rutelor de aprovizionare. „Numai dacă vor exista surse energetice multiple vom avea pieţe competitive şi preţuri corecte“, susţine el.