Navele împotmolite pe Dunăre plutesc din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Convoiul românesc eşuat marţi, pe un prag de nisip, la kilometrul 840, a fost adus ieri pe şenalul navigabil. Căpitanul Portului Drobeta-Turnu Severin, Marinică Genovu, a declarat că

Convoiul românesc eşuat marţi, pe un prag de nisip, la kilometrul 840, a fost adus ieri pe şenalul navigabil. Căpitanul Portului Drobeta-Turnu Severin, Marinică Genovu, a declarat că debitele scăzute ale Dunării au favorizat crearea unor zone unde vasele se împotmolesc în nisip.

Punctele critice al Dunării au apărut la kilometrii 840 (Gârla Mare), 824 (Salcia), 785 (Bogdanu), 759 (Pietrişu), 738 (Linovo) şi 677 (Păpădia), unde sunt acumulări de mâl şi nisip care împiedică desfăşurarea în condiţii normale a traficului fluvial. Convoiul de şapte nave a eşuat, în pofida manevrelor echipajelor care au încercat să evite acest lucru.

"Echipajele au lucrat timp de 12 ore pentru readucerea în perimetrul navigabil a şlepurilor şi împingătorului care au compus acest convoi.

Manevrele respective au fost efectuate cu tehnica de care dispune autoritatea navală teritorială", a precizat Genovu. Acesta a adăugat că în zona respectivă se mai află eşuate pe un prag de nisip, de circa două săptămâni, un împingător şi patru barje încărcate cu cereale.

Reprezentanţii de la fundaţia World Wilde (WWF) spun că e normal ca Dunărea să aibă niveluri scăzute în această perioadă.

"Dunărea are niveluri mici în perioada aceasta, accentuate de modificările climatice", spune Orieta Hulea, director de programe de la WWF. Sedimentele din Dunăre se mută de la o lună la alta. "Înainte să facă toate modificările structurale în albia fluviului, căpitanii ar trebui să îmbunătăţească ghidajul navelor", recomandă doamna Hulea.

Un raport din luna martie al fundaţiei amintite arăta că Dunărea este unul dintre cele mai ameninţate fluvii din lume, deoarece 80% din zonele umede ale Dunării s-au pierdut în ultimii 200 de ani, din cauza intervenţiilor umane.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite