Navă germană atacată de avioane israeliene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părţile implicate în incidentul militar au fiecare propria versiune

Ministerul Apărării de la Berlin a confirmat că în apele teritoriale libaneze a avut loc un incident între o navă militară a sa afectată FINUL şi două avioane F-16 israeliene. În ce-l priveşte, Israelul a negat incidentul, dar, cu toate acestea, ministrul apărării de la Tel Aviv i-a telefonat imediat omologului său german pentru a calma spiritele.
Versiunea germană
Incidentul a avut loc marţi, acesta fiind dezvăluit de cotidianul "Der Tagesspiegel" care l-a citat pe Christian Schmidt, secretar de stat în Ministerul Apărării. Acesta a prezentat informaţiile Comisiei pentru apărare din Bundestag. Demnitarul amintit a relatat că două avioane israeliene de vânătoare F-16 au survolat un vas german afectat forţei navale a FINUL, la comanda căreia se află Berlinul din 15 octombrie a.c. Mai mult, aparatele au tras focuri de avertisment în două rânduri şi au activat şi sistemul infraroşu, destinat să împiedice eventuale atacuri cu rachete.
Varianta israeliană
Un purtător de cuvânt al Tsahal (armata israeliană) a declarat că, "marţi, un elicopter şi o navă au fost identificate în largul coastei Rosh HaNikrah. După ce elicopterul a decolat, f ără să fi obţinut autorizaţia necesară (a statului evreu - n.n.), avioane din armata aerului au fost trimise în direcţia sa". Ulterior, piloţii au realizat că a fost o greşeală şi au revenit la bază fără să se fi produs vreun incident. Totuşi, un canal de televiziune din Israel a vorbit despre un incident separat, tot în largul coastelor Libanului, când avioane ale Tsahal ar fi folosit un sistem antiradar, care funcţionează prin lansarea în aer a unor folii metalice sau de sticlă ce reflectă undele electromagnetice. Acea lansare ar fi putut fi detectată de navele germane ce patrulează în zonă.
Telefoane încinse între Tel Aviv şi Berlin
Amir Peretz, ministrul israelian al apărării, i-a telefonat imediat omologului său de la Berlin, Franz Josef Jung, susţinând că avioanele de vânătoare n-au tras nicio rachetă asupra navei germane. El a adăugat că Israelul nu a avut intenţia de a agresa forţele germane, arătând că trebuie să se extindă cooperarea între echipele de coordonare şi FINUL. În context s-a reamintit că Germania a acceptat să participe la FINUL după îndelungi ezitări.
Ele se datorau impactului psihologic creat de faptul că, pentru prima oară după al Doilea Război Mondial, soldaţi germani se puteau afla faţă în faţă cu cei israelieni. Până la urmă, la 15 octombrie, ea a preluat comanda forţei navale a FINUL, iar navele germane şi circa 2.400 militari nemţi îi ajută pe cei libanezi să controleze frontierele maritime şi terestre ale "ţării Cedrilor".
Mandatul marinei germane a fost serios limitat de ONU şi Liban. Astfel, navele nemţeşti nu pot interveni la mai puţin de şase mile (circa 11 km) de coastele libaneze decât la cererea Beirutului. În Germania, aceasta a fost una dintre cele mai dezbătute probleme înainte de a se decide participarea la FINUL.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite