Năstase a procedat precum Beregovoy

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul premier francez Pierre Beregovoy şi-a tras două gloanţe în cap
Fostul premier francez Pierre Beregovoy şi-a tras două gloanţe în cap

Tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase readuce în memorie gestul fostului premier francez socialist care s-a împuşcat în cap.

Fostul premier francez Pierre Beregovoy s-a sinucis în mai 1993, fiind afectat de acuzaţiile de comportament incorect ce priveau contractarea unui împrumut în valoare de 180.000 de dolari, fără dobândă, de la omul de afaceri Roger Patrice-Pelat, care îi era prieten şi care ulterior a fost condamnat pentru tranzacţii financiare ilegale.

Moartea sa a venit chiar înaintea unui nou proces legat de scandalul Péchiney-Triangle, în care fusese condamnat Roger Patrice-Pelat.
Beregovoy avea 67 de ani şi părăsise funcţia de premier de două luni, în aprilie 1993, când şi-a tras două gloanţe în cap cu pistolul bodyguardului său, în oraşul său natal, Nevers, la circa 150 de kilometri de Paris. Guvernul socialist al lui Beregovoy (1992-1993) fusese învins de către forţele de dreapta în martie.

Pompierii l-au găsit în comă profundă, pe malul unui canal, după ce şoferul său a alertat autorităţile. Fostul ministru a murit în elicopter, în timp ce era transferat la Spitalul militar Val de Grace din Paris.

Alţi demnitari condamnaţi

Condamnarea la doi ani de închisoare cu executare a fostului premier român Adrian Năstase a readus în prim-plan problema corupţiei la nivel înalt din România, dar aceasta afectează mai multe state europene, unde au fost, de asemenea, procese de corupţie implicând oficiali de rang înalt.

Israel: Moshe Katzav, şapte ani de închisoare

Tot la capitolul şefi de stat condamnaţi intră şi fostul preşedinte al Israelului, Moshe Katzav. El a primit, în noiembrie anul trecut, şapte ani de închisoare pentru viol şi a fost încarcerat în închisoarea Maasiyahu,  din Tel-Aviv.

Franţa: Jacques Chirac, doi ani cu suspendare

Fostul preşedinte francez Jacques Chirac a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare într-un dosar privind locuri de muncă fictive în cadrul municipalităţii, în perioada în care el era primar al capitalei. Chirac, în vârstă de 79 de ani, este primul fost preşedinte francez condamnat de un Tribunal corecţional. Şi tot în Hexagon, în ianuarie 2004, Tribunalul de la Nanterre i-a dat 18 luni de închisoare cu suspendare fostului prim-ministru Alain
Juppé, pentru finanţare ilegală a formaţiunii sale politice. Justiţia i-a mai interzis lui Juppé să deţină timp de un an funcţii publice. Acum a reintrat în politică.

Ucraina: Controversatul caz Timoşenko

Unul dintre liderii revoluţiei prooccidentale ucrainene din 2004, opozanta Iulia Timoşenko, fost premier, este condamnată la şapte ani de închisoare şi îşi ispăşeşte pedeapsa într-un penitenciar din Harkov. Timoşenko este judecată şi într-un alt caz pentru fraudă fiscală şi deturnare de fonduri şi posibil şi într-un caz de omucidere. Ea susţine că aceste anchete sunt orchestrate de preşedintele Viktor Ianukovici. 

Italia: Craxi şi Andreotti au „fentat" carcera

Din Italia, cazul cel mai răsunător este cel al fostului premier Giulio Andreotti, care în noiembrie 2002, pe când avea 83 de ani, era condamnat la 24 de ani de închisoare pentru complicitate la uciderea unui ziarist, în 1979, de Mafie. Deoarece era senator pe viaţă şi avea imunitate parlamentară, Andreotti nu a făcut nicio zi de închisoare.

În urma apelului, în 2003, Curtea de Casaţie italiană l-a achitat. Bettino Craxi, premier al Italiei între 1983 şi 1987, a fost judecat şi condamnat la 27 de ani închisoare, din care 10 cu executare, dar a fugit în Tunisia înainte să-i fie ridicat paşaportul.

Cine urmează

În Croaţia, fostul premier Ivo Sanader (2003-2009) este acuzat că a primit mită. În Italia, fostul prim-ministru Silvio Berlusconi are procese pentru corupţie, evaziune fiscală, dar şi pentru prostituţie cu minore şi abuz de putere. În Grecia, Akis Tsochatzopoulos, fost ministru al Apărării este inculpat pentru spălare de bani şi constituirea unei organizaţii infracţionale. În Slovenia, Parchetul a decis punerea sub acuzare a lui Janez Jansa, şef al guvernului de la Ljubljana între 2004 şi 2008 şi actualul premier al ţării.

Gestul fostului premier a şocat lumea

Postul de televiziune CNN are o relatare de la faţa locului, prin intermediul unui corespondent local, care îl citează pe unul dintre avocaţii lui Năstase, Ioan Cazacu, ce afirmă că va merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Într-o relatare detaliată, agenţia franceză AFP descrie ce s-a întâmplat miercuri seara la reşedinţa fostului premier şi face o comparaţie între acesta şi fostul preşedinte al Consiliului italian, Bettino Craxi, condamnat definitiv la închisoare în anii '90 în diferite dosare, dar care a părăsit Italia pentru a nu-şi ispăşi pedeapsa. Ştirea AFP a fost rapid preluată de marile publicaţii franceze, începând cu „Le Monde", „Le Parisien" sau „Liberation", care prezintă cazul în detaliu.

Informaţia a ajuns inclusiv în Australia, prin intermediul cotidianului „The Australian". Site-ul elveţian swissinfo.ch precizează că fostul premier este oficialul politic cu cel mai înalt rang condamnat până în prezent pentru fapte de corupţie în România postcomunistă.

Într-un articol detaliat despre cazul în care a fost condamnat Adrian Năstase şi presupusa tentativă de sinucidere a acestuia, Reuters apreciază că decizia Curţii Supreme ca fostul premier să ispăşească doi ani de închisoare i-a surprins pe mulţi care credeau că politicienii sunt deasupra legii în România. ;

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite