Năstase e terminat doar dacă pierde în justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evoluţiile din principalul partid de opoziţie influenţează atât Legislativul, cât şi soarta coaliţiei de guvernare. L-am întrebat pe conf. dr. Alfred Bulai, şeful catedrei de ştiinţe

Evoluţiile din principalul partid de opoziţie influenţează atât Legislativul, cât şi soarta coaliţiei de guvernare. L-am întrebat pe conf. dr. Alfred Bulai, şeful catedrei de ştiinţe politice din SNSPA, care sunt şansele ca PSD să depăşească frământările interne.
- Disocierea de Năstase nu repară imaginea partidului?
- În Vest, liderii care pierd se retrag singuri, pentru a nu asocia un învins cu imaginea formaţiunii. Evident, asta le conservă şi lor şansele de a reveni, într-o altă conjunctură, ceea ce nu este de imaginat când te scoate partidul cu forţa, aşa cum s-a întâmplat cu Roman, care este terminat politic. Cât priveşte marginalizarea lui Năstase, este o armă cu două tăişuri.
- De ce?
- La nivelul electoratului, prin ruperea de Năstase s-a recunoscut oficial existenţa unor grave probleme. Cei care votează cu PSD sunt oameni mai în vârstă, pe care îi derutează toată zarva care se face în jurul subiectului, cum ar fi de pildă contestările reciproce sau injuriile lui Iorgovan. Gândiţi-vă ce impact are această agitaţie la un public care a votat "pentru liniştea noastră". şi pentru membrii de partid este un semnal derutant.
- Cât timp are Geoană?
- Dacă partidul ar creşte în sondaje, situaţia s-ar calma de la sine. Până şi simpatizanţii lui Năstase ar veni în tabăra noului lider. Reconstrucţia încă nu a început şi nu ne putem pronunţa până nu vedem ce se aşază în loc. Timpul este scurt: dacă în 6 luni nu se văd rezultate, Geoană nu va rezista.
- Care ar fi şansele ca o grupare sau alta din PSD să rupă partidul?
- Gruparea lui Iliescu este una puternică, pentru că fostul preşedinte are şi imagine, şi oameni în structurile statului, de care este legat sufleteşte, nu tranzacţional, ca fostul premier. Influenţa lui Iliescu se va exercita însă doar în interiorul partidului, pentru că numele mari nu-şi vor asuma riscul unui nou început alături de un lider aflat la o vârstă venerabilă. Grupul din Ardeal va balansa spre oricine oferă perspectiva succesului, pentru a-şi conserva influenţa, dar nu va părăsi partidul, riscând să se piardă în formaţiunea de adopţie. Geoană dă bine ca imagine, în special pe plan extern, iar sprijinul european este important, ca ancoră, în această derivă a PSD.
- şi gruparea Năstase?
- Parlamentarii fideli lui se tem că vor fi marginalizaţi, deci ar putea fi tentaţi să îl urmeze. De ce i-ar primi conservatorii? Pornim de la ipoteza că Năstase îşi va rezolva problemele cu justiţia. El vine cu structuri locale pe care le controlează, cu oameni care au experienţă administrativă, cu parlamentari, deci oferă forţă. Dacă va câştiga în justiţie până la alegeri, va câştiga enorm şi ca imagine, propulsând PC în parlament. Dar aceeaşi răsturnare o poate face în PSD. Doar dacă pierde în instanţă va fi terminat. Altfel, va reveni, ca victimă inocentă, şi, cuplat cu lipsa de iniţiativă sau de rezultate a lui Geoană, poate recâştiga atât partidul, cât şi puncte electorale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite