Năstase - la marginea politicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dintr-o singură mişcare de stilou, Adrian Năstase a fost mazilit de preşedinţii de organizaţii veniţi la Braşov să ia lumină de la centrul imaculat. A fost cea mai rapidă execuţie

Dintr-o singură mişcare de stilou, Adrian Năstase a fost mazilit de preşedinţii de organizaţii veniţi la Braşov să ia lumină de la centrul imaculat. A fost cea mai rapidă execuţie politică din istoria pesedistă. Unii păreau că aşteaptă acest moment de ani de zile pentru a-şi plăti poliţe mai vechi. Alţii s-au temut ca nu cumva să fie suspectaţi de colaboraţionism cu nepotul. O altă categorie s-a bucurat că la DNA s-a dus peştele cel mare, salvând astfel plevuşca. În fine, sunt şi câţiva care cred sincer că viitorul PSD stă în liderul providenţial Mircea Geoană.
Indiferent de motivele pentru care preşedinţii de organizaţii au semnat declaraţia de la Braşov, aparent, documentul marchează un punct pentru Geoană în bătălia pe care o duce de un an de zile pentru câştigarea partidului. Din nefericire pentru el, multă lume ştie că, de fapt, adevăratul câştigător este Miron Mitrea, devenit, în acest fel, cel mai puternic personaj din PSD. Mitrea controlează aproape toate organizaţiile şi ar fi suficient un singur semn ca oricare dintre cei care mai mişcă în front să se trezească chemat la raport şi executat la fel de rapid. Autosuspendările lui Adrian Năstase şi Dan Ioan Popescu au redus grupurile de interese din interiorul partidului şi au întărit considerabil poziţia actualului secretar general. Bineînţeles, nimeni nu crede că Mitrea sprijină reforma în partid din motive morale. E vorba, pur şi simplu, de o reglare de conturi pentru datorii mai vechi şi de o repoziţionare. Dacă în privinţa lui Dan Ioan Popescu, naşul de cununie al lui Mitrea, desprinderea a fost mai grea, nu la fel s-a petrecut în ceea ce-l priveşte pe Adrian Năstase. Miron Mitrea nu i-a putut ierta acestuia faptul că, în 2004, a dizolvat peste noapte Delegaţia Permanentă, lăsându-şi colegii pe drum. şi Mitrea nu a fost singurul care a gândit aşa. Mulţi dintre tovarăşii de partid i-au reproşat lui Năstase, în decursul timpului, că nu-i ascultă şi preferă în jurul său veneticii, după cum i-a numit Iliescu. Ironia sorţii a făcut ca tocmai unul dintre aceştia să devină mâna care a înfipt cuţitul.
Sondajul Curs făcut printre vo-tanţii pesedişti arată că, deşi lucrurile par tranşate, este posibil să mai aibă loc şi alte bătălii până la Consiliul Naţional. Năstase şi Geoană sunt la egalitate în privinţa încrederii, iar electoratul tradiţional are tendinţa de a-l face pe Adrian Năstase victima unei soţii rapace. Această situaţie arată că, în timp ce restul populaţiei l-a perceput deja pe Geoană ca lider al partidului, pesediştii sunt în continuare o redută greu de cucerit. În plus, tipul de lider promovat de Geoană nu este încă unul încadrat în tiparele de gândire ale votanţilor fostului partid de guvernământ. Datele din sondajul făcut la nivelul întregului electorat arată însă că Adrian Năstase este pe acelaşi loc cu Ion Iliescu, ceea ce îl plasează în categoria oamenilor cu cariera politică la final. Până la anul aniversar al Congresului rămân deschise mai multe combinaţii în PSD. Deocamdată, Ion Iliescu a anunţat că va ieşi şi va vorbi, chiar dacă procurorii i-au încurcat oarecum planurile. Apoi, mai este şi Adrian Năstase care, după ce părăseşte sihăstria, mai vrea şi el să spună ceva. Cu siguranţă că vor fi lucruri interesante, pentru că întotdeauna dezvăluirile din casă sunt spectaculoase. Mai ales când sunt făcute de oameni care au adunat informaţii de cincisprezece ani încoace.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite