Narcomanul închis, mai scump decât cel tratat - Revista presei interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internă de astăzi scrie despre costurile întreţinerii unui narcoman după gratii, lipsa rezultatelor după un an de anchetă sau procentul femeilor însărcinate care preferă sistemul medical privat. Printre alte subiecte, programul "Prima Casă 2" este deocamdată funcţional doar pe jumătate, iar Tăriceanu a declarat că vor exista nişte ţapi ispăşitori.

Narcomanul închis, mai scump decât cel tratat. Pentru fiecare consumator de droguri trimis în închisoare, statul cheltuieşte 2.300 de lei pe lună, de patru ori mai mult decât ar costa tratarea acestuia într-o clinică privată. Lipsa unei legislaţii complete şi corecte, dar şi a unor politici publice axate pe prevenirea consumului de droguri, pe tratarea toxicomanilor şi pe reintegrarea socială a acestora nu doar că aruncă România în rândul statelor din lumea a treia, dar o face să piardă lunar zeci sau chiar sute de mii de euro de la buget, scrie Eveniemntul Zilei.

Un an de anchetă fără rezultat. La 29 ianuarie 2009, un necunoscut înarmat lua viaţa a doi braşoveni şi rănea grav un al treilea, în încercarea de a jefui o casă de schimb valutar. Acum, la mai bine de un an de la jaful armat din Braşov, familiile victimelor au încetat să mai spere că adevărul va ieşi la iveală. Numele atacatorului a fost întâi Serghei Gorbunov, apoi Serghei Gribenco. Probele sunt "subţiri", iar anchetatorii nu se încumetă să meargă în instanţă cu un nou "dosar al farmacistelor", notează Jurnalul Naţional.

50% dintre gravide merg la consult în sistemul privat. Consult la stat sau la privat? Aceasta e dilema gravidelor din România, care aleg în 50% dintre cazuri să meargă la particular pentru a-şi monitoriza sarcina, deşi plătesc asigurări de sănătate în sistemul de stat, relevă un studiu al FONPC, care realizează şi o radiografie în cifre a statutului femeii gravide. Jumătate dintre gravidele României aleg într-un an să meargă la consult pe perioada celor 9 luni de sarcină la un medic din sistemul privat, relevă o cercetare recentă a Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Protecţia Copilului (FONPC), potrivit Gândul.

"Prima Casa", prima farsă: bani doar pentru locuinţele vechi. Inaugurat triumfalist de premierul Emil Boc, Programul "Prima Casă 2" este deocamdată funcţional doar pe jumătate. Sunt disponibile doar creditele pentru achiziţia de locuinţe vechi. "Prima casă" a început oficial, însă românii care vor să-şi construiască o locuinţă singuri sau în asociere cu mai multe familii mai trebuie să aştepte cel puţin câteva săptămâni. "Azi vor veni primele dosare pentru noul program, în special de la BRD. Suntem capabili să gestionăm câte 300 de dosare
pe zi", a declarat Aurel Sarame, citat de România liberă.

Tăriceanu: Vor exista nişte ţapi ispăşitori, nişte miniştri sau chiar primul ministru.
Liderul PNL, Călin Popescu Tăriceanu, crede că actuala guvernare va face o "schimbare cosmetică". "Realitatea politică demonstrează că situaţia se va deteriora în continuare şi guvernanţii vor considera că au nevoie de o supapă. Vor face o schimbare cosmetică, care pe fond nu va rezolva nimic. Vor exista nişte ţapi ispăşitori, care pot să fie nişte miniştri din guvern sau chiar primul ministru. Nu ştiu, e foarte greu de precizat acum, asta va depinde de evoluţia situaţiei politice şi sociale", a declarat Tăriceanu, citat de Ziuaonline.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite