Nahariya, pustiit de Hezbollah

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nahariya, primul oraş israelian atacat de rachetele Hezbollah, este în stare de şoc. Doctoriţa Rene Tendler, originară din România, a povestit, ieri, pentru Adevărul, care este situaţia în

Nahariya, primul oraş israelian atacat de rachetele Hezbollah, este în stare de şoc. Doctoriţa Rene Tendler, originară din România, a povestit, ieri, pentru Adevărul, care este situaţia în localitatea care trăieşte fiecare zi sub ameninţarea din Liban. În Nahariya trăiesc mulţi originari din România.

Jumătate din oraş a fugit de frica Katiuşelor
"Peste 100 de Katiuşe au căzut în ultimele zile în Nahariya", rezumă situaţia din oraş doctoriţa Tendler. "Sunt la mine în apartament, la etajul 6, mă uit pe geam şi nu văd pe nimeni. Cred că circa jumătate din populaţie a plecat din oraş spre Tel Aviv şi Ierusalim, unde nu există în acest moment ameninţarea rachetelor. Eu nu pot să plec deoarece trebuie să fiu la spital", spune Tendler. "Aproape nimic nu mai funcţionează în oraş. Magazinele alimentare, cele de la colţul străzii, sunt deschise doar o oră în fiecare dimineaţă. Reuniunile şi petrecerile sunt interzise. Eu am şi un cabinet particular, dar mi s-a interzis să acord consultaţii. Lucrez numai la spital. Oraşul este practic închis, ca şi Haifa, acolo unde lucrează soţul meu", mai povesteşte doctoriţa originară din România, care adaugă ironic: "Acum fac cinci minute până la spital", un lucru imposibil atunci când în oraş viaţa era normală. "Situaţia este foarte gravă, ne este frică. Nu este deloc plăcut ceea ce se întâmplă", încheie Rene, cu voce obosită.La spitalul unde lucrează doctoriţa au fost aduşi peste 200 de răniţi. "Majoritatea sunt mai mult speriaţi, şocaţi de exploziile rachetelor. Sunt afectaţi psihic". Exploziile din ultimele zile au ucis două persoane. "Mai sunt încă trei-patru răniţi grav în spital, dintre care cred că unul nu va scăpa", mai spune doctoriţa.

Evreii din România, printre fondatorii oraşului
În Nahariya sunt foarte mulţi originari din România. De fapt, spune Rene Tendler, oraşul a fost înfiinţat de evrei provenind din România, Germania şi Maroc. "Nu ştiu exact câţi sunt. La spitalul unde lucrez, din 200 de doctori, circa 25-30 provin din România. În plus, mai sunt mulţi născuţi în Israel care au studiat medicina în România", afirmă Tendler.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite