Joschka Fischer: Rusia se va alătura proiectului Nabucco

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joschka Fischer: Rusia se va alătura proiectului Nabucco
Joschka Fischer: Rusia se va alătura proiectului Nabucco

Joschka Fischer, consultant pentru Nabucco, consideră că atunci când gazoductul european va fi realizat Rusia îşi va schimba politica cu 180 de grade şi se va alătura proiectului.

Potrivit fostului ministru de Externe al Germaniei, conducta nu are nevoie de gazul iranian, pentru că se bazează pe resurse din Azerbaidjan, Turkmenistan şi Irakul de Nord.

"South Stream nu există. North Stream este mult mai avanasat. Ne-ar ajuta dacă North Stream va progresa", a precizat Fischer, prezent la Bucureşti la conferinţa Energy in Central and Eastern Europe, organizată de Forum Invest.

El a adăugat că 2010 este crucial pentru Nabucco, pentru că este anul când vor fi stabilite sursele financiare.

Consorţiul care gestionează proiectul conductei Nabucco, în care România e reprezentată de Transgaz, a demarat negocieri avansate cu Banca Europeană de Investiţii şi cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru stabilirea condiţiilor de finanţare a conducte.

Potrivit directorului general al Nabucco Gas Pipeline International, Reinhard Mitscheck, urmează să înceapă discuţii şi cu Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), divizie a Băncii Mondiale.

"Prin aceste negocieri se urmăreşte stabilirea condiţiilor de finanţare şi a altor decizii importante cu privire la proiect. Principalul obiectiv al negocierilor este de a informa finanţatorii despre studiile de impact social şi asupra mediului şi de a alinia aceste activităţi cu cerinţele finanţatorilor", a declarat Mitschek.

Cu o investiţie totală estimată de 7,9 miliarde de euro, Nabucco va avea nevoie de un grup variat de creditori, printre care instituţii financiare internaţionale, agenţii de export credit şi bănci comerciale.

O contribuţie importantă în vederea asigurării finanţării necesare va avea sprijinul acordat de Uniunea Europeană, prin intermediul Programului European de Recuperare a Energiei (EEPR).

În plus, cei şase parteneri de consorţiu vor contribui la finanţarea proiectului din capital propriu. "Estimăm că, anul viitor, se va stabili implicarea fiecărui finanţator", a declarat Mitschek.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite