NUP pentru denunţătorul baronilor din fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul general al FC Naţional, Constantin Iacov, cel care i-a denunţat la DNA, pentru fapte de evaziune fiscală şi dare de mită pe şefii cluburilor din fotbalul românesc, a primit NUP.

Directorul general al FC Naţional, Constantin Iacov, cel care i-a denunţat la DNA, pentru fapte de evaziune fiscală şi dare de mită pe şefii cluburilor din fotbalul românesc, a primit NUP.

Procurorul Doru Ţuluş, şeful Secţiei a II-a din DNA, a semnat rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale într-un alt dosar de corupţie deschis pe numele lui Iacov. Constantin Iacov a fost cercetat de DNA pentru posibila infracţiune de şantaj. În cauză, procurorii investigau desfăşurarea licitaţiei din martie 2004, pe bursa electronică Rasdaq, prin care au fost vândute 23% din acţiunile SC Conban SA deţinute de AVAS şi modul în care Constantin Iacov ar fi încercat, printr-un posibil şantaj, să preia forţat conducerea Consiliului de Administraţie a SC Conban SA.

Ancheta a început în 2005

Ancheta a fost demarată în septembrie 2005, ca urmare a plângerii penale făcute de acţionarul majoritar al Conban, Constantin Colţatu. Reclamatul releva că, la licitaţia electronică, brokerul nu i-a ascultat dispoziţiile de a licita până la 25.000 lei/acţiune şi s-a oprit la 15.000 lei/acţiune. Din acest motiv, pachetul de acţiuni a fost achiziţionat de SC Investco SA cu 15.100 de lei/acţiune. Constantin Colţatu a făcut plângere la CNVM şi AVAS şi a cerut anularea tranzacţiei.

Ulterior, el a fost vizitat de reprezentanţii Investco care i-ar fi propus să cumpere acţiunile la un preţ mai mare, dar a refuzat. Potrivit sesizării depuse la DNA, în iulie 2005, el ar mai fi fost vizitat de două ori de Constantin Iacov, care avea încheiată o înţelegere cu Investco, care i-ar fi cerut să renunţe la funcţia de preşedinte al CA şi l-ar fi ameninţat cu relaţiile din poliţie şi AVAS.

În aceeaşi perioadă, la sediul societăţii s-a prezentat un ofiţer de poliţie de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, care a început să ridice mai multe documente. Poliţistul a argumentat că documentele ridicate sunt necesare într-o anchetă care viza modul în care s-a realizat majorarea capitalului de stat, în 2003, la Sc Conban SA.

Iacov: "Vroiam să construiesc un hotel sau birouri"

Constantin Iacov a fost audiat la DNA şi a declarat că îi cunoştea pe patronii de la Investco, după ce a tranzacţionat prin intermediul lor, în 2005, investiţii la bursă. După mai multe discuţii de afaceri, el le-ar fi spus că vrea să achiziţioneze un teren cu ieşire mare la stradă, "pe bulevardul Aerogării, lângă sediul SC Conban SA, şi a aflat întâmplător că aceştia sunt acţionari la acea societate, motiv pentru care le-a propus soluţia de asociere sau vânzare pentru a construi un hotel sau o clădire de birouri". Constantin Iacov a negat că l-ar fi ameninţat s-au şantajat pe Colţatu.
(L. Năstase/I.Stoica)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite