NATO are nevoie în Afganistan de încă 2.500 de militari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întruniţi la Varşovia, membrii comitetului militar al NATO au luat în discuţie necesitatea desfăşurării unor efective suplimentare în Afganistan, forţele actuale fiind socotite insuficiente,

Întruniţi la Varşovia, membrii comitetului militar al NATO au luat în discuţie necesitatea desfăşurării unor efective suplimentare în Afganistan, forţele actuale fiind socotite insuficiente, în condiţiile unei puternice recrudescenţe a activităţilor militare ale talibanilor.
Ca urmare a acestor activităţi, şi-au pierdut viaţa de la începutul anului peste 2.000 de persoane, estimându-se că în prezent situaţia este poate chiar mai gravă decât cea din Irak. Comitetul militar din care fac parte şefii de stat major din cele 26 state membre ale NATO (inclusiv România) este cea mai înaltă autoritate militară a alianţei şi ea se reuneşte de două ori pe an, la Bruxelles, şi o dată pe an în afară, în acest an în capitala Poloniei. Situaţia din Afganistan a dominat agenda dezbaterilor, deosebit de dificilă fiind această situaţie în sud, unde forţele aliate se confruntă cu lupte "de o extraordinară intensitate", cum afirma comandantul forţelor britanice din zonă, gen. Ed Butler, ca atare fiind nevoie de suplimentarea cu încă 2.500 de militari a actualelor efective.

Angajamente neîndeplinite
De fapt, potrivit precizărilor unui purtător de cuvânt al comitetului, este vorba de onorarea angajamentelor ţărilor aliate, care nu au fost îndeplinite până în prezent decât în proporţie de 85 la sută.
La reuniunea de la Varşovia au fost discutate şi alte operaţiuni în care sunt angrenaţi militarii NATO, cum ar fi cele din Kosovo, precum şi ameliorarea capacităţilor forţei de reacţie rapidă a Alianţei Nord-Atlantice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite