NATO vrea să-şi extindă operaţiunile în Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilele trecute, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a confirmat informaţiile apărute în presă privind intenţia Alianţei Nord-Atlantice de a-şi extinde operaţiunea Active

Zilele trecute, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a confirmat informaţiile apărute în presă privind intenţia Alianţei Nord-Atlantice de a-şi extinde operaţiunea Active Endeavour din Marea Mediterană la o nouă regiune, pentru a cuprinde şi Marea Neagră.
Potrivit publicaţiei turceşti "The New Anatolian", înaltul oficial NATO a precizat că această iniţiativă a fost discutată la reuniunile NATO, dar deocamdată nu s-a luat o decizie oficială şi nu s-au făcut propuneri concrete vreunui stat, în acest moment urmărindu-se întărirea operaţiunii din Marea Mediterană. Luna trecută, oficiali de la Ankara au dezminţit existenţa unei solicitări oficiale din partea SUA, de extindere a operaţiunilor NATO, solicitare anunţată de Kurt Volker, responsabil pentru probleme europene şi euroasiatice în Departamentul de Stat. Într-un discurs, acesta a menţionat că Alianţa Nord-Atlantică doreşte să extindă aria misiunii Active Endeavour pentru a include şi Marea Neagră, dar că a primit "răspunsuri amestecate" din partea ţărilor riverane. În context, reamintim că Active Endeavour a fost lansată în Marea Mediterană cu scopul principal de a combate terorismul. Întrucât trei state cu ieşire la Marea Neagră - Turcia Bulgaria şi România - sunt membre ale NATO, nu este necesară crearea altei iniţiative pentru Marea Neagră, au explicat surse turceşti, care au respins astfel extinderea operaţiunii. Acestea au subliniat că operaţiunile Turciei în Marea Neagră la nivel naţional - Black Sea Harmony - şi alte activităţi lansate de ţări riverane sunt coordonate cu Alianţa Nord-Atlantică. În plus, la începutul acestei luni, Rusia a făcut cunoscută Turciei dorinţa sa de a participa la Black Sea Harmony, gest care poate fi privit ca urmărind să blocheze obiectivul SUA de a extinde Active Endeavour în Marea Neagră.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite