NAATO, cu "aa"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiu de poet, Madhav Das Nalapat a fost editor al jurnalului "Times of India", iar acum este profesor de geopolitică la Manipal Academy of Higher Education, universitate privată de elită din

Fiu de poet, Madhav Das Nalapat a fost editor al jurnalului "Times of India", iar acum este profesor de geopolitică la Manipal Academy of Higher Education, universitate privată de elită din sudul subcontinentului. Nalapat influenţează politicile Indiei din afara guvernului. Ca membru al "cabinetului de bucătărie", neoficial, creat de premierul Narasimha Rao, în 1991, Nalapat a fost unul dintre cei care au propus noi idei economice şi de securitate pentru o Indie care ieşea de sub influenţa URSS. S-a folosit de educata diasporă indiană din SUA pentru a disipa suspiciunile Washingtonului faţă de un parteneriat strategic cu New Delhi; ulterior a introdus în acest parteneriat şi Israelul, actualmente al doilea furnizor al armatei indiene, după Rusia. A iniţiat relaţii de complementaritate economică între India şi Taiwan, discret, fără a deranja cealaltă relaţie sino-indiană pe care a cultivat-o la nivel înalt, şi tot neoficial.

O idee pe care Nalapat a impus-o Pentagonului, după anul 2000, este North America-Asia Treaty Organization (NAATO), care să servească democraţiile Asiei - "împotriva unor state nedemocratice, ca Pakistanul sau China, şi fundamentalismului islamic". Partenerii Americii şi Indiei ar fi Canada, Japonia, Singapore, Australia şi Coreea de Sud - între care apar deja alianţe bilaterale.

Europa nu a fost luată în discuţie, iar membrii europeni se tem de extinderea NATO în Asia. UE susţine însă ridicarea embargoului armelor impus Chinei în 1989. România?

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite