„N-o să mă mai uit la «Sinteza zilei»”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul, care avea statut de invitat permanent, spune adio emisiunii difuzate de Antena 3. El afirmă că deciziile cele mai bune pe care le-a luat în viaţă au fost din instinct. Ion Cristoiu nu exclude revenirea pe micul ecran şi declară că va scrie şi va citi în timpul pe care îl dedica pregătirii show-ului tv.

Adevărul: Ce veţi face în timpul acordat până acum emisiunii?

Ion Cristoiu: Voi scrie mai mult şi voi citi mai mult. Important este că, dacă nu mai am această emisiune, scap şi de o preocupare a unei mari părţi a creierului, pentru ce s-a întâmplat în ziua respectivă.

Gazetăria este primejdioasă pentru un scriitor, nu atât prin timpul fizic pe care îl acorzi, ci prin, să-i spunem, preocupările intelectuale minore în perspectiva istorică, dar care ţie ţi se par foarte importante.

În momentul în care renunţi la această gazetărie, ai timp să te gândeşti şi la lucruri mai de perspectivă şi uneori mai serioase.

Vi se pare cumva că vă iroseaţi o bună parte din zi cu lucruri superficiale, care s-ar putea să nu intereseze pe nimeni?

Da, întotdeauna. De asta am şi renunţat să mai fac ziare sau să conduc televiziuni, deoarece, încetul cu încetul, mi-am dat seama că peste zi am satisfacţii extraordinare, trăiri ale clipei, şi, dacă mă întorc la tot ce am scris din ’90 până acum, pot să fac o bibliotecă, dar îmi dau seama că multe din aceste texte sunt ale clipei.

Cine îşi mai aminteşte, spre exemplu, de bătălia pe care am dus-o, când eram la „Evenimentul zilei”, pentru ruperea „Patrulaterului roşu”, format din PDSR – PRM – PSM. S-a rupt şi... Ion Cristoiu ce a câştigat din afacerea asta? Nu a scris nici măcar o carte.

Aveţi cu adevărat mai mult timp pentru dumneavoastră?

Da, o întrebare interesantă. Cred că este o speranţă deşartă deoarece sunt un om slab în ceea ce priveşte solicitările şi sunt aproape sigur că în momentul în care nu mai apar seară de seară, există riscul să apar de trei ori pe seară, dar la alte televiziuni, şi gratuit.

Ce a spus Mihai Gâdea când i-aţi comunicat decizia? Dar Valentin Stan?

Mihai Gâdea a încercat din răsputeri să-mi răstoarne această decizie. Probabil că este mai tânăr şi nu cunoaşte capacitatea mea ca, în momentul în care am luat o decizie, mai ales în materie de presă, nu mă mai întorc, pentru că risc să par ca toţi politicienii, care se răzgândesc.

M‑aş fi uitat în oglindă şi îmi dădeam seama că sunt un şmecher care vrea să-şi justifice o răzgândire. Eu sunt aproape sigur că această emisiune poate să meargă şi fără mine.

Cred că domnul Valentin Stan a fost, într-un fel, bucuros, pentru că acum probabil va putea să vorbească toată emisiunea, nu mai trebuie să fie Mihai Gâdea să-mi dea cinci - zece minute şi mie.

Veţi fi înlocuit cu un alt jurnalist sau rămân doar cei doi?

Nu pot să estimez. Nu cred că va fi un invitat permanent, deşi va fi bine din punctul de vedere al emisiunii, ca să închidă „capitolul Cristoiu”.

O să vă lipsească dialogul dintre Mihai Gâdea şi Valentin Stan?

Vreau să vă spun un secret: nici eu, nici Mihai Gâdea nu ştiam ce întrebări o să ne pună domnul Valentin Stan. El îşi regizează peste zi toate aceste întrebări şi aşa se explică faptul că uneori Mihai Gâdea era puţin descumpănit. Nu ştia cum trebuie să răspundă ca să intre în scenariul lui Valentin Stan.

Vă amuza stilul lui Valentin Stan?

Da. Prestaţia lui este foarte interesantă din mai multe puncte de vedere. Un motiv pentru care am renunţat la această emisiune este faptul că începeam să ne formăm telespectatori care se uitau la noi pentru atitudinea împotriva lui Traian Băsescu, nu pentru felul în care gândeam eu şi pentru observaţiile pe care le făceam.

Eu, dacă aş fi director de televiziune, l-aş pune pe Valentin Stan să facă singur o emisiune. Pentru mine a fost amuzantă şi simpatică familiaritatea cu care Valentin Stan se adresează tuturor personalităţilor din România.

Vă simţiţi mai liber acum?

Da. Din momentul în care am anunţat că voi pleca, dintr-odată m-am simţit liber şi am putut să spun pe post că în cazul întâmplării de la Senat, eu aşteptam o demisie, o renunţare a lui Dan Voiculescu şi chiar o ieşire din viaţa politică.

Aş putea să-i spun domnului Dan Voiculescu, dacă aş fi consilierul lui, că implicarea lui în politică, mai ales cu acest Partid Conservator, este o greşeală de destin.

Ca să vă spun un secret: eu am consiliat foarte mulţi oameni, chiar şi din politică, şi primul lucru pe care l-am pus în momentul în care am hotărât că îl consiliez a fost acela de a nu lua bani.

Cât timp aţi gândit decizia de a vă retrage din emisiune?

Deciziile mele nu sunt raţionale, nu stau să le gândesc prea mult. Cele mai bune hotărâri din viaţa mea au fost cele luate pe loc, din instinct.

Dacă iese PC de la guvernare, există posibilitatea să vă întoarceţi la „Sinteza zilei”?

Sau iese PC de la guvernare şi rămâne domnul Dan Voiculescu membru fondator, sau PC rămâne la guvernare, treaba lui, dar domnul Dan Voiculescu se retrage din funcţia de preşedinte fondator şi, evident, din funcţia de vicepreşedinte al Senatului.

Cine vă mai spune: „Maestre”? Mihai Gâdea vă spunea în emisiune...

Da, încep să-mi spună foarte mulţi cetăţeni „Maestre”. Probabil că mă consideră un om bătrân şi o consideră o formă de politeţe. Consideră că îmi face bine, deşi „maestre“ înseamnă deja un patriarh, ceea ce înseamnă că sunt foarte bătrân.

Vă place, vă displace?

Îmi place pentru că este o formă de politeţe şi o formă de recunoaştere a faptului că lucrez în presă din 1968. Măcar la atâta să am şi eu dreptul. Sunt unul dintre „patriarhii” încă în activitate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite