Muzica tradiţională românească seamănă cu muzica ţigănească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legendele muzicii disco au aterizat la Aeroportul Otopeni din Bucureşti fără a stârni prea multe valuri. Aşteptaţi de o limuzină luxoasă, membrii trupei Boney M au fost duşi printre gropile

Legendele muzicii disco au aterizat la Aeroportul Otopeni din Bucureşti fără a stârni prea multe valuri. Aşteptaţi de o limuzină luxoasă, membrii trupei Boney M au fost duşi printre gropile bucureştene la hotel, unde s-au refăcut cu friptură de păstrăv, salată de sezon şi vin. Au întrebat dacă pot merge la saună şi s-au odihnit pentru concertul de ieri, de la Festivalul Zilele Humorului. Cu o trupă întinerită, din care singura componentă rămasă din formula originală este Maizie Williams, Boney M a înfierbântat nostalgia spectatorilor vârstnici şi i-a trimis pe cei tineri către izvoarele muzicii disco, prin hiturile "Ma Baker", "Rivers of Babylon", "Rasputin", "Daddy Cool".
- Ce realităţi româneşti au avut cel mai puternic impact asupra voastră?
Maizie Williams: - Eu am venit în România pentru a treia oară. Prima dată am fost în anii `70, apoi după `90. Este o ţară foarte frumoasă şi e păcat că nu avem mereu timp s-o vizităm aşa cum ne-am dori. Suntem deschişi să vedem tot, dar mai ales să cunoaştem cultura. Am fost întotdeauna impresionaţi de peisaj, dar şi de broderiile pe care le fac românii. şi, cel mai important, vrem să vă cunoaştem mâncând produse tradiţionale. Nu spunem "Nu!" la nimic.
- Ce ştiţi despre muzica românească?
- Muzica voastră tradiţională e foarte apropiată de cea ţigănească, nu-i aşa? Cât despre cea contemporană, am văzut solistul României de la Eurovision. N-a fost chiar aşa de rău... (toată lumea râde). Totuşi, reprezentantul vostru n-a fost tocmai pe gustul meu. Este în regulă, pentru cine gustă acest tip de muzică... Nu vreau să critic pe nimeni. Dar când mă gândesc la muzica românească, mă gândesc mai întâi la muzica naţională, nu la nişte ritmuri comerciale, compuse special pentru un concurs.
- În România, muzica voastră are un înalt grad de piratare. Poate fi oprit acest fenomen?
- Aceasta este o tendinţă globală, care nu poate fi stopată. Poţi lua oricând pentru I-Pod-ul personal, de pe Internet, toate piesele Boney M, fără să păţeşti mare lucru. Este păcat, pentru că artiştii muncesc foarte mult, iar publicul copiază ilegal rezultatele. Pe de altă parte însă, e bine că mesajele pozitive din piese ajung la cei interesaţi şi îi fac fericiţi.
- Boney M se adaptează prezentului sau trăieşte din gloria clipelor de altădată?
- Am văzut copii foarte mici, care vin la concert şi ne fredonează melodiile, învăţaţi de bunicii lor. Este acelaşi tip de muzică ca al trupei Abba. Se transmite din generaţie în generaţie. Nu e neapărat necesar să compui cântece noi, pentru că tot ceea ce îşi doreşte publicul este să le audă pe cele vechi. Am fost, cândva, foarte sus, iar acum nu credem că e bine să stricăm o reţetă de succes experimentând ceva de care nu suntem prea siguri. Oricum, nu excludem posibilitatea de a scoate şi un album nou. Până atunci, facem compilaţii şi remixuri.
- Mulţi artişti care vin în România au capricii de vedetă. Aveţi şi voi extravaganţele voastre?
- Deloc. Suntem oameni foarte puţin pretenţioşi şi cerem doar strictul necesar. Suntem modeşti şi vrem să credem că încă mai suntem cu picioarele pe pământ.
- Câştigaţi suficient din spectacolele din România sau cântaţi mai mult de plăcere?
- Trebuie să facem bani! Sincer, este o problemă de supravieţuire. Ne place mai puţin să vorbim despre cât de bogaţi suntem. Ceea ce facem este o slujbă cinstită, ca oricare alta.

Serviţi de măicuţe cu dulceaţă
Vedeta trupei Boney M, Maizie Williams, a declarat la sosirea în Gura Humorului că este foarte încântată că un oraş atât de mic poate organiza un festival atât de mare. Impresionată de frumuseţea locului, s-a bucurat să plece într-o excursie la mănăstirea Moldoviţa, unde toţi componenţii formaţiei au fost serviţi de măicuţe cu dulceaţă. "Oamenii de aici dau valoare locului", a spus solista, care i-a întrebat pe organizatori dacă nu vor să-i mai invite şi la

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite