Musulmanii, revoltaţi de "discursul anti-islam" al Papei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

comunităţile de musulmani din întreaga lume, care i-au cerut Suveranului să-şi ceară iertare public. Vaticanul a încercat să calmeze spiritele, spunând că Suveranul nu a avut intenţia de a

comunităţile de musulmani din întreaga lume, care i-au cerut Suveranului să-şi ceară iertare public. Vaticanul a încercat să calmeze spiritele, spunând că Suveranul nu a avut intenţia de a jigni musulmanii.
"Arată-mi ce a adus nou Mahomed, şi nu vei găsi decât lucruri rele şi inumane, precum porunca sa de a impune prin sabie credinţa propovăduită de el", este afirmaţia Papei Benedict al XVI-lea care i-a făcut pe musulmani să acuze Vaticanul de "instigare la ură religioasă" şi de "denigrare a Profetului". Suveranul a citat cu aceasta un pasaj dintr-o scriere a unui împărat bizantin din secolul al XVI-lea, care făcea referire la raportul credinţă-violenţă cu accent asupra "Jihadului" musulman (războiul sfânt). "Dumnezeu nu se bucură de sânge, iar purtarea necugetată este contrară lui Dumnezeu. Credinţa este rodul spiritului, nu al corpului. Cel care vrea să-l conducă pe un altul spre credinţă trebuie să cunoască vorba bună şi gândul drept, nu forţa şi nici ameninţarea… Pentru a convinge un om raţional, nu ai nevoie să-ţi foloseşti braţul, nici vreo armă ori alt mijloc de ameninţare", a spus Papa, citând din aceeaşi scriere.

Campanie împotriva Islamului
În urma acestui discurs, vizita Papei în Turcia a fost pusă sub semnul întrebării de clericii musulmani de la Ankara. Totodată, "Frăţia musulmană" (OIC), din care fac parte 58 de state, l-a acuzat pe Suveran că duce o adevărată campanie de denigrare a profetului Mahomed şi i-au cerut Suveranului să-şi ceară scuze oficial. Mai mulţi clerici au amintit că cruciadele le-au început creştinii. "Sperăm ca această campanie să nu fie un prolog al unei noi campanii a Vaticanului împotriva Islamului, mai ales după atâţia ani în care s-a lucrat la întărirea dialogului interconfesional". "Deşteptaţi-vă musulmani, Papa îl denigrează pe Profet şi, cu ignoranţă, califică Islamul drept potenţial duşman", se arată şi în manifestul Partidului Muncitoresc Islamic din Egipt.

Vaticanul îşi cere iertare
În discursul său academic la Regensburg, Suveranul Pontif a amintit de dialogul purtat de împăratul bizantin Manoil al II-lea Paleologul şi un învăţat musulman pe tema adevărurilor din Creştinism şi Islam. Dialogul din 1391 şi consemnat în 1402 se focalizează asupra percepţiei lui Dumnezeu şi a omului în cele două religii pe baza Noului, Vechiului Testament şi a Coranului. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, a declarat că Suveranul încearcă să dezvolte de fapt dialogul interconfesional şi că, prin discursul de la Regensburg, nu a vrut să jignească pe nimeni. Deputatul islamist marocan Abdelilah Benkirane a calificat cuvintele Papei drept "o ofensă la adresa a peste un miliard de musulmani, la adresa celei mai dinamice religii din lume şi care pătrunde peste tot, chiar şi în teritoriile creştine".

Nu ajung scuzele
"Nu cred că scuzele ar fi suficiente pentru calmarea spiritelor", a spus Emad Gad, analist al centrului Al-Ahram prentru studii strategice şi politice din Egipt. "Dacă Papa îşi cere scuze, acest lucru ar fi considerat fie insuficient, fie o victorie asupra lui, ambele scenarii fiind proaste", a mai spus acesta. Declaraţiile Papei au stârnit vâlvă şi în Europa. În Germania, secretarul general al Consiliului Central al Musulmanilor, Aiman Mazyek, este de părere că Biserica Catolică se află pe o poziţie de pe care nu este în măsură să critice grupările extremiste ale Islamului din cauza trecutului său.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite