Mustul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Must şi pastramă - un vechi simbol al toamnelor româneşti. Cu datini străbune, sădite de veacuri în fiinţa acestui neam: culesul viilor şi al livezilor, bătutul nucilor cu haraci, strânsul

Must şi pastramă - un vechi simbol al toamnelor româneşti. Cu datini străbune, sădite de veacuri în fiinţa acestui neam: culesul viilor şi al livezilor, bătutul nucilor cu haraci, strânsul recoltei, bâlciurile şi târgurile de toamnă, cu larma, farmecul şi ineditul lor. Acestor sărbători li se spunea cândva Cârstovul sau Slobozirea viilor şi nu exista curte de gospodar să nu organizeze petrecerile vinului: sfinţirea viilor şi a butoaielor, culesul primilor struguri, pomana vinului, urmate de chiote, dans şi lăutari, degustarea mustului dulce, sărbătoarea vinului cel tânăr, numit "tulburel". În dogoarea timidă a toamnei, animaţia se strămuta la sate, iar viaţa românească pulsa pe dealuri şi podgorii, în curţile vechilor conace sau în bătătura hanurilor, unde bucătarii nu mai pridideau în jurul batalilor la proţap sau al rândurilor de pastramă, mici şi fudulii puse pe jar şi stropite din belşug cu must şi scrâşnet de lăutari. Marele Păstorel, mai citadin, elogia şi el "Plăcerile toamnei româneşti: tulburelul, mititeii şi mititelele..." Poate că tradiţiile şi-au pierdut farmecul de altădată. Dar mustul va rămâne întotdeauna prima chintesenţă a viilor renumite de pe aceste meleaguri. Dulce şi parfumată, această licoare nu-şi are rostul doar în pahare. O demonstrează şi reţeta de mai jos !
şniţel de porc cu bacon şi must
Pentru 4 porţii
Ingrediente: 4 felii şniţel de porc (cca 175 g fiecare), 5 linguri făină, sare, piper, 3 linguri ulei, 750 g ciuperci mici, 300 g ceapă, 3 roşii, 5 boabe de piper, 500 ml must, 1-2 foi de dafin, 1 linguriţă măghiran uscat, 4 felii bacon
Mod de preparare: Se spală carnea, se usucă şi se dă prin 3 linguri făină, amestecate cu sare şi piper măcinat. Se încinge uleiul într-o tigaie groasă şi mai adâncă şi se prăjeşte carnea cca 2 minute pe ambele părţi; se scoate şi se pune deoparte. În grăsimea rămasă se pun ciupercile curăţate şi tăiate în jumătate (dacă e cazul), se prăjesc uşor, se adaugă ceapa tăiată mărunt, foile de dafin, măghiranul, sare, puţin piper măcinat, boabele de piper, se toarnă mustul, se pun roşiile curăţate de coajă şi de seminţe şi tăiate cubuleţe şi, la sfârşit, se presară restul de făină desfăcută cu puţină apă. Se pun feliile de carne într-o formă termorezistentă, se toarnă sosul de ciuperci peste ele, se aşază deasupra feliile de bacon şi se introduce vasul în cuptorul încins pentru cca 1 oră.
ştiaţi că ?
În secolul II d.Hr., la mesele iudaice de Paşti se folosea un vin special, obţinut prin stoarcerea uşoară a strugurilor, fără a zdrobi sâmburii. Cel mai apreciat vin era obţinut din mustul scurs sub greutatea proprie a strugurilor zdrobiţi. Vinul ritual era aşadar un vin curat, neamestecat cu nimic altceva.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite