Mureşan rămâne în libertate, iar Remeş "împărat" la Agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarul corupţiei cu caltaboş şi palincă nu a convins judecătorii să dispună arestarea fostului ministru ţărănist, acuzat că l-a cumpărat pe Decebal Traian Remeş Fostul ministru

Dosarul corupţiei cu caltaboş şi palincă nu a convins judecătorii să dispună arestarea fostului ministru ţărănist, acuzat că l-a cumpărat pe Decebal Traian Remeş

Fostul ministru al agriculturii, Ioan Avram Mureşan, va fi cercetat în libertate, ca urmare a deciziei definitive de ieri a Curţii de Apel Bucureşti, care a menţinut interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu de către fostul demnitar.

DNA a ratat astfel a doua oară arestarea lui Mureşan, acuzat de cumpărarea traficului de influenţă a actualului ministru al agriculturii, Decebal Traian Remeş, pentru care Parchetul a cerut aviz de cercetare pentru trafic de influenţă.

Procurorul DNA care a cerut arestarea fostului ministru al agriculturii, Ioan Avram Mureşan, a susţinut, ieri, în faţa instanţei, că ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş, a fost filmat, pe 23 septembrie, când primea un plic de la fostul ministru al agriculturii.

"Ioan Avram Mureşan este cercetat pentru infracţiuni grave de corupţie, mai precis pentru că a intervenit la Remeş, spunându-i acestuia să sprijine câştigarea unei licitaţii faţă de Construct Europromt, firma lui Gheorghe Ciorbă", a susţinut procurorul de şedinţă. "Când un fost ministru corupe un alt actual ministru, cu caltaboş şi ţuică, e grav", a adăugat procurorul referindu-se la produsele primite de Remeş, prin intermediul lui Mureşan.

Oprit să mai dea interviuri

Procurorul a mai cerut arestarea lui Mureşan şi pentru faptul că acesta a apărut cu o seară înainte într-o emisiune televizată şi a încălcat dispoziţiile judecătorului. "Trebuia să respecte obligaţia de a nu se apropia de persoanele implicate în acest dosar şi de a nu comunica cu acestea în mod direct sau indirect. Or, domnul Mureşan a transmis, în mod indirect, mesaje către aceştia, sugerându-le persoanelor din dosar ce au de spus şi, în final, a terminat cu mici ameninţări".

Precizăm că nicăieri în legile penale nu este îngrădit dreptul unor persoane prezumtiv - nevinovate de a acorda interviuri. În cadrul emisiunii tv, Mureşan a declarat că DNA este un instrument politic. "Eu stăteam cu toate scuturile antirachetă împotriva PDSR-ului şi, dintr-o dată, primesc o lovitură din partea PD-ului şi a lui Traian Băsescu, pentru că numai ei pot manevra o astfel de instituţie", a acuzat Mureşan.

Urmăriţi cu microfoane unidirecţionale

Potrivit unor surse judiciare, procurorii au în acest dosar mai multe înregistrări video, telefonice şi ambientale. Într-o înregistrare, Decebal Traian Remeş este filmat pe terasa unui restaurant de pe Calea Dorobanţilor, în momentul în care primeşte un plic de la Mureşan. Anterior, Mureşan şi Remeş au comunicat codat, în scris, pe bucăţi de hârtie.

"Discuţia" celor doi este întreruptă de Mureşan care a primit un apel telefonic de la omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, care-l anunţa că îl aşteaptă afară "lângă un BRD", să-i dea ceva. Camera l-a urmărit pe Mureşan, care s-a întâlnit cu Ciorbă, timp de câteva minute, de la care ia un plic şi o coală de hârtie pe care omul de afaceri a consemnat ceva.

Mureşan revine în local şi îi cere lui Remeş să-şi deschidă geanta. Microfoanele unidirecţionale DNA nu şi-au făcut datoria şi nu au putut intercepta decât faptul că Remeş este de acord cu plicul, dar Mureşan îl sfătuieşte că e mai bine să-l primească acasă.

"Împăratul" de la Ministerul Agriculturii

Într-un alt cadru, Mureşan şi Ciorbă decid să-şi închidă telefoanele mobile pentru a nu fi ascultaţi. Mureşan trage şi telefonul fix din priză, iar apoi cere ca aparatul să fie scos din cameră. În discuţia celor doi, Remeş este denumit "Împăratul", un amănunt semnificativ doar pentru DNA, întrucât Mureşan se adresează astfel destul de des.

În momentul în care omul de afaceri vorbeşte despre plicul care ar conţine 15.000 de euro, şi că scena ar fi putut fi filmată, Mureşan îi face semn să tacă şi îi "desenează" cu degetul prin aer, vorbind în şoaptă: "Despre astea nu vorbim".

Filmat când îi ducea palinca lui Remeş

În ultima scenă filmată de DNA, la Baia Mare, Mureşan merge, alături de Ciorbă, la casa lui Remeş, unde lasă mai multe lăzi cu diverse produse. Mureşan - care suferă de diabet - cară mai multe lăzi cu palincă şi caltaboşi pe terasa casei lui Remeş.

Operatorii DNA s-au deplasat la vila lui Mureşan şi au surprins o discuţie telefonică a acestuia cu soţia lui Remeş, căreia îi transmite că are să-i aducă ceva şi pe care o roagă să-i comunice femeii care se ocupă de casă să-i primească. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat aseară că Remeş va pleca din guvern dacă este vinovat.

Mureşan: În plic erau documente despre biserici

Ioan Avram Mureşan a negat ieri în faţa judecătorilor că ar fi dorit să fugă din ţară. El a susţinut că îşi luase bilet de avion deoarece dorea doar să-şi rezolve un proiect pe care îl avea în lucru în Azerbaidjan. Fostul ministru a negat că plicul despre care procurorii anticorupţie susţin că i l-ar fi dat lui Remeş ar fi conţinut bani.

"M-am întâlnit cu Remeş la o terasă, însă nu i-am dat niciun ban, ci un dosar cu mai multe documente referitoare la biserica din Blaj şi la Arhiepiscopia Greco-Catolică din Baia Mare". "Am văzut transcrierea dintre Ciorbă şi mine referitor la bani, dar nu este reală", a replicat Remeş.

Fostul ministru a mai arătat că nu recunoaşte mai multe formulări din transcriptul înregistrărilor. "Acest domn, Ciorbă, este un om simplu, iar acolo eu văd declaraţii de-ale lui ample şi am dubii faţă de aceste convorbiri ale lui".

>> Eu stăteam cu toate scuturile antirachetă împotriva PDSR-ului şi, dintr-o dată, primesc o lovitură din partea PD-ului şi a lui Traian Băsescu, pentru că numai ei pot manevra o astfel de instituţie

Ioan Avram Mureşan, fost ministru al agriculturii

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite