Muraturi de casa, de fabrica sau de Obor?
0Gospodinele care nu au apucat sa-si puna muraturile sau care vor sa-si mai adauge vreo cateva borcane in camara de iarna trebuie sa stie ca, deocamdata, mai au de unde alege. Cu toate ca iarna bate la
Gospodinele care nu au apucat sa-si puna muraturile sau care vor sa-si mai adauge vreo cateva borcane in camara de iarna trebuie sa stie ca, deocamdata, mai au de unde alege. Cu toate ca iarna bate la usa, prin pietele bucurestene se mai gasesc gogosari si castraveti gata sa fie aranjati in borcane. Cu toate acestea, este putin probabil ca doamnele care nu si-au pus muraturi pana acum sa se apuce de acum incolo. In ultimii ani, tot mai multe femei renunta la muraturi si conserve, preferand sa cumpere din comert legume gata conservate. "Nu am pus nimic anul acesta si nici nu am de gand sa mai pun. Nu am avut nici timp si nici chef sa ma apuc de "umplut" borcane. In conditiile acestea, probabil ca voi cumpara din comert", ne spune Elena P. Si cum piata romaneasca nu duce lipsa de muraturi si conserve, gospodinele au de unde alege. De exemplu, un borcan de 1,7 kg de castraveti in otet costa in jur de 60.000 de lei, iar unul de 720 de grame - aproape 30.000 de lei. Aceasta in conditiile in care, in aceasta perioada, un kilogram de castraveti proaspeti costa maximum 20.000 de lei, iar un litru de otet - 15.000 de lei. In ceea ce priveste gogosarii, un borcan de 680 gr de gogosari intregi in otet costa in jur de 40.000 de lei, iar unul de 720 gr de gogosari taiati ajunge la maximum 30.000 de lei. In pietele bucurestene, pretul unui kilogram de gogosari este in acest moment intre 8.000 de lei (cei mici) si maximum 20.000 de lei. La un prim calcul, achizitionarea muraturilor din comert este mai costisitoare decat prepararea lor in casa. Punand insa la socoteala timpul pierdut si munca depusa, dar si asumarea riscului ca muraturile sa nu iasa tocmai cum se doreste, se poate spune ca este de preferat sa fie cumparate. De altfel, in cazul verzei, acest lucru a inceput deja sa se intample. Munti de varza proaspata se strica in pietele Capitalei, in timp ce varza murata se vinde ca painea calda. Aceasta, in conditiile in care pentru cea murata, gospodinele scot din buzunar de sapte ori mai multi bani decat pentru varza proaspata. Un kilogram de varza proaspata costa intre 1.500 de lei si 3.000 de lei, in timp ce un kilogram de varza murata ajunge chiar la 20.000 de lei. In Piata Obor, producatorii de varza, majoritatea din judetul Dambovita, spun ca este prima data cand se intampla acest "fenomen". "Comertul cu varza proaspata mergea foarte bine, mai ales toamna si iarna, cand vindeam pana la doua tone pe zi. Toamna aceasta, dupa sosirea ploilor, multi s-au orientat spre muraturile gata facute", ne spune Ion Rusu, din Piata Obor.