Municipalitatea s-a săturat de cerşetori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Municipalitatea s-a săturat de cerşetori
Municipalitatea s-a săturat de cerşetori

Primăria a iniţiat un proiect de eradicare a cerşetoriei fără aplicabilitate practică. Bistriţenii se simt sufocaţi de numărul tot mai mare al cerşetorilor prezenţi pe străzile oraşului.

,,Chiar astăzi am văzut nişte copii, pe centru, care cerşeau. Îi văd aproape în fiecare zi”, spune un trecător, Ionuţ Filip.  Ovidiu Cristian, un alt locuitor al oraşului, spune că cerşetorii minori sunt o unealtă a părinţilor care nu au bani să îşi cumpere băutură.

Protocol împotriva cerşetorilor

Încercând să vină în întâmpinarea acestei stări de spirit autorităţile locale au semnat un parteneriat în încercarea de a stăvili cerşetoria. Printre semnatari se numără Primăria Bistriţa, Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud, Protopopiatul Ordodox, Poliţia Comunitară, Inspectoratul de Jandarmi şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie. În portofoliul de acţiuni sunt incluse campanii de informare publică, înfiinţarea unui centru de triere a cerşetorilor, dar şi de cazare pentru cerşetorii minori.
Deocamdată, aceste măsuri sunt pur teoretice. În practică, cerşetorii sunt luaţi de poliţişti şi trimişi acasă, pentru ca a doua zi să o ia de la capăt. Şeful Poliţiei Comunitare din Bistriţa, Florin Frandeş, spune că centrul de triere se va fi înfiinţa, cel mai probabil, pe strada Dornei, aici cerşetorii urmând să fie indentificaţi şi amprentaţi. În ceea ce priveşte centrul de cazare al minorilor, şeful Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Marin Rus, spune că va fi terminat până la finele acestui an, banii urmând să fie primiţi de la Banca Mondială

Zeci de cerşetori în Bistriţa

Florin Furnea, maior în cadrul Inspectoratului de Jandarmi, precizează că cinci minori au fost depistaţi, ieri, în intersecţia de la Poşta Veche, în timp ce apelau la mila publică.
Copiii erau din Şieu Măgheruş şi au fost trimişi acasă de către jandarmi, urmând ca părinţii să suporte amenzile. Luna trecută, într-o singură zi, alţi 15 cerşetori au fost depistaţi, 12 fiind minori. În baza de date a Jandarmeriei figurau anul trecut 60 de cerşetori, dintre care 30% proveneau din afara judeţului. În evidenţele Primăriei figurează 14 persoane care au venituri şi, cu toate acestea, cerşesc în continuare. Din datele poliţiei, cei mai mulţi cerşetori sunt minori şi provin din cartierele aparţinătoare Bistriţei. Aceştia acţionează în grup şi folosesc mijloacele de transport în comun pentru a se deplasa. Cel mai adesea, cerşetorii sunt văzuţi în intersecţiile semaforizate, în zone precum străzile Mihai Eminescu, piaţa Decebal şi în apropierea bisericilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite